Прокурорската колегия на ВСС отговори на Кьовеши Имало е указания

...
Прокурорската колегия на ВСС отговори на Кьовеши Имало е указания
Коментари Харесай

Пращат още данни за 7-те кандидати за европрокурори

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отговори на Кьовеши
Имало е инструкции от Екологичен потенциал за присъединяване на следователи

Иван Гешев: Не виждам проблем, процедурата по желание е в ход

“Аз не виждам някакъв сериозен проблем, не виждам въобще някакъв проблем. Както всички в България, уповавам се, най-сетне схванаха, сме в хода на една неприключила процедура.” Това сподели през днешния ден основният прокурор Иван Гешев на съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). На него магистратите разискаха писмото от кабинета на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и отговора, с който изпратиха десетки страници спомагателни материали.

Както писа “Труд”, журналистът Георги Готев от Брюксел се опита да забърка в скандал Европейската прокуратура (ЕП) като разгласи, че с писмото ѝ се отхвърлят седем от 10-те български кандидатури, препоръчани на 13 февруари след процедурата за избори във Висш съдебен съвет. Оказа се обаче, че от кабинета на Кьовеши единствено са желали спомагателна информация за тези седем претенденти. Трима от тях са следователи и написаха писмо, в което считат, че са дискриминирани.

Днес основният прокурор Гешев посочи, че цялостният текст на писмото, както и отговорът на колегията не могат да бъдат коментирани, тъй като съдържат и конфиденциална информация. Членът на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов бе безапелационен, че би трябвало да спрат клеветите, че става дума за “връщане на кандидати”. Той направи значимо конкретизиране, че съгласно самата Екологичен потенциал следователи могат да аплайват за тази служба. От думите му стана ясно, че на 11 януари 2021 година до административните ръководители на прокуратурите в цялата страна е бил пратен мейл от българския прокурор в Екологичен потенциал в Люксембург Теодора Георгиева. Тя е поискала същата информация да бъде предадена и на съдилищата, и на следствените отдели, като категорично е прецизирала, че в процедурата могат да се кандидатират всички настоящи магистрати - съдии, прокурори и следователи, без изключения.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши дружно с отговора да изпрати в Люксембург и писмото от тримата следователи, както и протокола от днешното разискване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР