Прокурорската колегия на ВСС от днес може да се събере

...
Прокурорската колегия на ВСС от днес може да се събере
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС решава кой ще бъде изпълняващ длъжността главен прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет от през днешния ден може да се събере и да реши кой ще бъде изпълняващ длъжността основен прокурор до насрочването на нов избор. За изпълняващ длъжността може да бъде определен освен някой от заместниците на Гешев, само че и е належащо да има и юридически стаж. Гешев има петима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Борислав Сарафов. Изборът би трябвало да се направи от прокурорската гилдия, а не от Пленума на Висш съдебен съвет. Това съобщи Георги Кузманов, член на Висш съдебен съвет пред bTV.

Повече по тематиката: Гешев с първи коментар след отстраняването му: Борбата продължава!

До седмица пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да разгласи напълно за нова процедура за избор на основен прокурор, само че би трябвало да се и разбере дали  към този момент отстраненият основен прокурор Иван Гешев не е делегирал права си за заменяне. Според Закона за правосъдната власт оферти за кандидатури за основен прокурор могат да вършат не по-малко от трима от членовете на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет, както и министърът на правораздаването.

Повече по тематиката:   Атанас Славов: Отваря се късмет да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура

Предложенията се вършат в границите на месец. Към всяко едно от тях би трябвало да има подробни писмени претекстове и кадрова информация. След това претендентите показват писмена идея след едномесечния период за кандидатури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР