Прокурорската колегия на ВСС назначи временен главен прокурорТрябва да се

...
Прокурорската колегия на ВСС назначи временен главен прокурорТрябва да се
Коментари Харесай

Сарафов сменя всички заместници на Гешев

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет назначи краткотраен основен прокурор
Трябва да се почистим от тези, които подчиниха прокуратурата, уточни новият обвинител №1

Сигналите били изфабрикувани 

Последният месец сподели ясно нуждата и потребността от промени. Още през днешния ден ще предложа подмяната на всички заместител основни прокурори, защото те демонстрираха своята персонална обвързаност към господин Иван Гешев. Това съобщи през днешния ден Борислав Сарафов, незабавно откакто бе определен за изпълняващ функционалността на основен прокурор.

Както заяви “Труд news ”, президентът подписа указа за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев и решението бе оповестено през днешния ден в “Държавен вестник ”. То провокира привикване на изключително съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която трябваше да реши кой от заместниците на Гешев ще бъде назначен краткотрайно като административен началник на прокуратурата най-малко в идните няколко месеца, до момента в който трае процедурата за избор нов основен прокурор.

Бяха разисквани три кандидатури - шефът на Националната следствена послужвам Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева.

Членът на Прокурорската гилдия Пламен Найденов уточни, че сега против Сарафов има инспекция на Инспектората към Висш съдебен съвет и два сигнала по механизма за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Единият е обвързван с имотното положение на негови роднини, а вторият е по материали, отделени от следствието против Пепи Еврото. Думите му не разколебаха останалите участници в съвещанието. Още на първото гласоподаване кандидатурата на Сарафов получи 8 “за ” против един “против ” и това бе гласът на същия Пламен Найденов.

След като научи за избора, Сарафов благодари на сътрудниците си и сподели, че е уверен, че сигналите против него са изфабрикувани в последния месец и би трябвало да се проверява по какъв начин са направени и кой стои зад тях.

“Първата среща, която ще предизвиквам, ще бъде с правосъдния министър Атанас Славов. Ще обсъдим опциите за това по какъв начин да се помогне на прокуратурата - да се почисти от неприятни практики, както от вътре, по този начин и извън ”, уточни Сарафов.

Според него изчистването би трябвало да бъде и от хората, създаващи неприятни практики. “Не може господин Гешев да го няма, само че да останат “Гешевчетата по места ”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в полза на някогашния основен прокурор или на своя персонален интерес, би трябвало да намерят интереса си другаде ” съобщи Сарафов.

 
Проф. Пламен Киров: Партиите да назначат състав на Инспектората към Висш съдебен съвет
 



Катарзис след формалното премахване на основния прокурор Иван Гешев няма да има. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право и някогашен парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. Той прикани партиите, които влизат в конституционното болшинство, да тестват дали имат 2/3 от болшинството, като назначат състав на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Това е болшинство, с което може да бъде изменена Конституцията, в случай че не може да се събере болшинство от 3/4.

След махането на Гешев тази тематика последователно ще затихне и ще забравим за нея, както и за осъществения атентат против основния прокурор, станал на 1 май, уточни проф. Киров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР