Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще приеме времеви

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще приеме времеви
Коментари Харесай

Цацаров с конкретно предложение за избора заместника му

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще одобри времеви график за осъществяване на процедура по желание на нов Обвинител номер едно. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10-и януари. Заради процедурата за избор на негов правоприемник в средата на предишния месец съвещания организира президентът Румен Радев.

Законът за правосъдната власт разполага избора сред третия и шестия месец преди края на мандата на настоящия основен прокурор. В съответния случай - сред 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските съвещания преди 20-ина дни, ги дефинира като прибързани, прецизира в. Монитор.

Към времето несъгласие нямаха другите участници в срещите - първите в правосъдната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха диалозите с високите публични упования както към институцията " основен прокурор ", по този начин и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда определен.

Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, откакто бъде подкрепено от Прокурорската гилдия, ще бъде импортирано в Пленума на Висшия правосъден съвет, където ще се осъществя гласуването. За да има избор, би трябвало най-малко 17 от 25-членния правосъден кадрови орган да се консолидират към един претендент. За да има нов мандат, ще е необходим и подписът на президента Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР