Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще има готовност

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще има готовност
Коментари Харесай

Прокурорската колегия ще предложи наследник на Цацаров, но не казва кога

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще има подготвеност в законовия период до 29 юли да има издигнати претенденти за нов основен прокурор. Колегията се състои от 11 членове, а всеки номиниран би трябвало да бъде подсилен от най-малко трима от членовете. Заради това условие прокурорската гилдия може да предложи най-много трима души, които да вземат участие в процедурата за избор на нов основен прокурор.

Това изясни на брифинг за публицисти представителят на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Даниела Машева минути откакто Пленумът на Висш съдебен съвет гласоподава единомислещо с 23 гласа " за " и откри публично процедурата за избор на правоприемник на Сотир Цацаров, чийто мандат публично изтича на 10 януари 2020 година От съвещанието отсъстваха Атанаска Дишева и Вероника Имова.

Най-ранната допустима дата да се разгласят публично препоръчани имена е на 18 юли, а най-късната - на 29 юли. Машева не сподели по кое време ще бъдат издигнати кандидатурите, само че напомни, че право да номинира има и правосъдният министър. Той към този момент съобщи, че няма да прави предложение, в случай че не се стигне до обстановка, в която няма нито един претендент.

Изслушването и изборът са планувани за 24 октомври. Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев изясни, че не вижда никакъв проблем поста след Цацаров да заеме жена.

" Бремето на тази служба е голяма, само че не виждам никаква спънка жена да оглави прокуратурата. Има дами, които са надалеч по-волеви от някои мъже, допустимо е и противоположното. На тази повърхност Висш съдебен съвет изобщо няма да разсъждава ", разяснява Магдалинчев.

В същото време, пред постройката на Висш съдебен съвет на ул. " Екзарх Йосиф " десетина души се събраха на митинг и издигнаха афиш с надпис " Главен прокурор на закона, не на мафията! " и желаеха следователя от Столичното разследване Бойко Атанасов да бъде подсилен за претендент.

Данаил Кирилов пита може ли да участва на съвещанията, само че без да ги води

Началото на съвещанието стартира с озадачаващо запитване на министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Въпросът не бе подложен непосредствено, само че от думите на Кирилов се разбра, че желае да знае дали може да участва на съвещанията на Пленума му, само че да не ги ръководи, както гласи Законът за правосъдната власт.

" Чисто процедурно желая да слага въпроса за тълкуването на разпоредбите и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е напълно в интерес на министъра и му дава интензивна правна опция да взе участие в съвещанието и да го управлява. Бих настоял, в случай че е допустимо, да има случаи, в които министърът на правораздаването участва и взе участие по своя преценка на съвещание, в които откри за належащо да вземе мнение, без да управлява съвещанието ", стартира отдалече Кирилов.

Той сподели, че обосновава настояването си с разбирането, че " комуто е позволено по-голямото, е позволено и по-малкото ",. Кое тъкмо Кирилов възприема като по-малко и кое като по-голямо остана мистерия.

Главният прокурор Сотир Цацаров сподели, че и сега няма никакъв проблем министърът да участва, да дава мнение и да взе участие в дебата, без значение че управлява съвещанията на пленума.

" Нелогично ми се коства да присъствате без да водите съвещанието. Може да участва заместник-министър. Другото не е в логиката на закона ", разяснява комплициран Цацаров.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов уточни, че за първи път се слага подобен въпрос от министър, само че изясни в детайли по какъв начин е организиран той в Закона за правосъдната власт. " Ваше право и ангажимент е да присъствате на съвещанията. Ако отсъствате, председателството се поема от представляващия Висш съдебен съвет. Но когато сте тук, вие сте длъжен да водите Пленума на Висш съдебен съвет, което включва и опция да излагате мнения по всяка една точка ", изясни Панов. Той направи и съпоставяне със обстановка, в която ръководителят на Върховен касационен съд участва на съвещанията на Съдийската гилдия, само че не ги води.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също бе еднопосочен в отговора си – законът не го разрешава. Той даде различен образец на Кирилов – догадка, при която Лозан Панов участва на съвещанието, само че то се води от Чолаков. В закона е ясно избран редът за това кой може да ръководи съвещанията.

" Разбирам насоката на аргументацията, схващам причините. Ще се придържаме към прецизното използване на член 32, алинея 1 от Закон за съдебната власт ", заключи Кирилов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР