Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри 5-а поредна

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри 5-а поредна
Коментари Харесай

Следователят Бойко Атанасов: Прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура да заработи


Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) откри 5-а поредна процедура в опит да запълни свободните места за европейски делегирани прокурори в България. Търсят се 7 души, които да запълнят квотата от 15.

„ Прокурорската гилдия не е заложила никакви критерии. Тя не позволява експерти, които да проверяват ефикасно стопански закононарушения. Няма никакво предпочитание на магистратите да вземат участие, тъй като положителните експерти бяха отказани “, разяснява пред БНР следователят Бойко Атанасов.

Според него прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет пречи на Европейската прокуратура да проработи. По думите му няма критерии за това какви експерти да се изпратят:

Сега огромна част от претендентите са от районна прокуратура. Има единствено един прокурор от градска. Отсъстват претенденти от окръжните прокуратури, от хора, които са работили по тежки стопански каузи. Човек, който е разследвал елементарни обири на дамски обувки, на бижута или вафли, няма по какъв начин занапред, с пресните си познания от университета или от семинари, да разкрива и противодейства на тежки стопански закононарушения “.

„ Процедурата е такава, че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и основният прокурор преценят кого да пресеят до европейската прокуратура и да бъде утвърден от Лаура Кьовеши. Аз няколко пъти съм се явявал на сходен конкурс, само че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, основният прокурор Иван Гешев, а преди този момент Цацаров, са хората, от които е зависело кого ще позволен до Лаура Кьовеши. Свидетели сме, че последните няколко години прокурорската гилдия допускаше хора, които не желаеха да работят, огромна част от тях напуснаха незабавно по-късно. Това е тип бойкот на работата на прокуратурата. Този въпрос би трябвало да бъде заложен на сегашният и.ф. основен прокурор, на неговите заместници и на прокурорската гилдия “, безапелационен бе Бойко Атанасов.

Според него почтени и честни прокурори са получили отвод, а са изпратени просто едни хора, които са запълнили броя и по-късно незабавно са напуснали.

Бях подложен на систематичен тормоз, с цел да бъда заставен да напусна системата, само че аз към момента съм в прокуратурата, акцентира той и добави: „ Искам до момента в който съм тук, прокуратурата да стартира да работи с европейската прокуратура и да стартира да преследва корупцията. Тежките стопански закононарушения, кражбите на средства от бюджета – и от държавния, и от европейския, не се преследват изключително. Няма никакви резултати. Европейската прокуратура е основана, европейските делегирани прокурори са назначени преди няколко години, само че резултати отсъстват “.

„ Висш съдебен съвет е с изминал мандат. Инспекторатът е с изминал мандат. Това е дирижиран безпорядък. Европейската прокуратура работи по разпоредбите на България, които се дефинират от политическата обстановка и по тази причина сме в тази обърканост “, разяснява следователят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР