Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати до Европейската комисия

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати до Европейската комисия
Коментари Харесай

Прокурорите от ВСС се оплакаха от Лозан Панов в ЕК и ЕП

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет изпрати до Европейската комисия и Европейския парламент признатата на 13 май Декларация поради медийно изказване на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според Висш съдебен съвет с думите си Панов накърнява правилото за независимостта на правосъдната власт и прави опит за индиректно въздействие върху Прокуратурата по отношение на конституционно откритите ѝ пълномощия по надзора за законността в страната.

С декларацията Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет прикани шефа на Върховен касационен съд " да се въздържа в своите обществени изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и афектиран метод дейностите на правоохранителните органи в Република България, и да съблюдава Стандартите за самостоятелност на правосъдната власт, признати от управляваната от него Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ".

От Висш съдебен съвет показват, че Декларацията е призната в сходство с Механизма за обществена реакция в случаи на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи, утвърден с решение на колегията.

От news.bg публикуваме Декларацията на Висш съдебен съвет без редакторска интервенция:

Съдебната власт и нейната самостоятелност, като поръчител на правовата страна, са измежду фундаменталните постижения на актуалните демократични общества. Конституционно открито е, че при реализиране на своите функционалности магистратите се подчиняват единствено на закона и извършват отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране. За следващ път, изрично се противопоставяме на всяко деяние, което слага под подозрение и напън независимостта на българските магистрати, и съставлява неприемлив опит за влияние върху правосъдната власт, както от средите на системата, по този начин и от външни лица. Изразяваме противоречие и отвращение от опитите на господин Лозан Панов - ръководител на Върховния касационен съд, за индиректно въздействие върху Прокуратурата по отношение на конституционно откритите ѝ пълномощия по надзора за законността в Република България. Недоумение буди даденото от господин Панов в изявление от 07.05.2020 година пред " Дневник ", определение във връзка импортираното искане до Конституционния съд за пояснение смисъла на нормите на член 103 от Конституцията, а точно че " Питането на основния прокурор до Конституционния съд по отношение на това що е държавна измяна от президент е предизвестие по един, извинете ме за израза, " мутренски метод " освен за президента, само че и към всички, които биха въвели тази тематика в публичността. ".

Направената отпратка към 90-те години на предишния век у нас, считаме за неточна, неправилна и жестоко уронваща независимостта, престижа и престижа на правосъдната власт. Законосъобразното практикуване пълномощията, освен от страна на основния прокурор на Република България, само че и от всеки един различен държавен орган е въпрос на оперативна автономия, като по допустимостта и основателността на отправеното искане е способен да се произнася само Конституционния съд. Припомняме, че независимостта не е прерогатив или привилегия, предоставена в интерес на прокурорите, а гаранция в полза на заслужено, независимо и дейно правораздаване, заради което импортираното искане до Конституционния съд не опонира на член 117, алинея 2 Конституция на Република България. Висшият правосъден съвет непрестанно отстоява независимостта на правосъдната власт, до момента в който съответното изказване на господин Панов е в прорез със Стандартите за самостоятелност на правосъдната власт (приети от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет през 2018 г.), доколкото съдържа обидни и манипулативни изказвания, по отношение на дейностите на основния прокурор. От позиция на житейската процедура сме очевидци на сходни изявления от страна на обвинени и подсъдими лица, които търпят негативи вследствие на дейностите на Прокуратурата. Абсолютно неприемливи са направените изказвания за ръководител на висш съд, който би следвало да е поръчител за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения слагат под подозрение и уронват престижа на Прокуратурата на Република България, като дават мотив на лица, наранени от нейните дейности, да показват аналогични отзиви в общественото пространство. Предвид горното насочваме апел към ръководителя на Върховния касационен съд господин Лозан Панов да се въздържа в своите обществени изяви от думи и изрази, които отразяват по манипулативен и афектиран метод дейностите на правоохранителните органи в Република България, и да съблюдава Стандартите за самостоятелност на правосъдната власт, признати от управляваната от него Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР