Прокурорът, водещ делото за смъртта на журналиста Милен Цветков –

...
Прокурорът, водещ делото за смъртта на журналиста Милен Цветков –
Коментари Харесай

Защитата на подсъдимия за смъртта на Милен Цветков опита да отстрани прокурора от делото

Прокурорът, водещ делото за гибелта на журналиста Милен Цветков – Иван Кучиев, да си направи отказ. Това изиска в първото съвещание по процеса юрист Любомир Таков, бранител на Кристиян Николов,. Аргументът му бе, че обвинителят е необективен, тъй като бил непосредствен с юриста на околните на Цветков – Менко Менков. Таков изясни, че по делото имало теч на информация, който бил в ущърб на подсъдимия. Затова и бил подаден сигнал против прокурор Кучиев. Преписката била изпратена на профилираната прокуратура, която пък почнала инспекция за вероятно закононарушение от страна на магистрат.

Втори прокурор

Таков съобщи, че прокурор Кучиев е поел делото, въпреки да не му било разпределено. Според юриста в кориците на делото имало доказателства единствено, че материалите са разпределени прокурор Сабина Христова. Тя обаче не е изготвила обвинителния акт, нито се е произнасяла по разнообразни претенции в границите на следствието. Таков изясни, че правилото на инцидентно систематизиране на каузи в държавното обвиняване се нарушавал елементарно – със заповед на шеф в съотвената прокуратура се определял втори наблюдаващ, който изземал всички функционалности. Той уточни, че Христова квалифицирала злополуката, при която почина Цветков като по неволя наказване. След това обаче обвиняването било заменено и към този момент е за съзнателно закононарушение, което се санкционира по-тежко. Като друго доказателство той уточни, че имало медийни изявления за това прокурор Кучиев и юрист Менков са близки.

В отговор обвинителят съобщи, че можел да покаже документи за това по какъв начин му е разпределено делото. Той добави, че не знаел за инспекцията против, само че съобщи, че това не може да е мотив за това, че е привързан.

На собствен ред прокуратурата изиска вторият юрист на Николов – Константин Симеонов – да бъде отведен от делото. Аргументът им е, че той е защитавал и майката на подсъдимия Десислава Николова, която също бе обвинена. Разследването против нея обаче не прекъснато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР