Прокурорът Стефан Христов, който наблюдаваше знаковото дело Барселонагейт срещу Бойко

...
Прокурорът Стефан Христов, който наблюдаваше знаковото дело Барселонагейт срещу Бойко
Коментари Харесай

Прокурорът по Барселонагейт е отстранен, делото внезапно се оказа без данни за ОПГ

Прокурорът Стефан Христов, който наблюдаваше знаковото дело " Барселонагейт " против Бойко Борисов, е отхвърлен от случая.

Решението е взето от различен обвинител от Апелативна прокуратура - София Людмил Коюмджиев, съгласно който имало подозрения за " преднамереност от изхода на делото " у Христов.

Коюмджиев е атакувал и преценката на сътрудника си, като твърди, че " не са събрани задоволително доказателства за осъществено закононарушение от съответно лице или лица, което/които да са взели участие в проведена незаконна група " за пране на пари.

Това оповестява BIRD, като разгласяват клише от разпореждане на Коюмджиев от 24 юли (понеделник).

Промяната по делото " Барселонагейт ", поради което беше пожелан имунитетът на Бойко Борисов, не е коментирана публично от прокуратурата.

Само преди седмица обаче екипът на Борислав Сарафов даде сигнал за посоката, в която делото поема, откакто инспекция на " делата на трупчета " внезапно прогледна за нарушаванията в " ритмичността " по процеса, който се влачи към този момент трета година без резултат.
Сарафов беше упрекнат от отстранения основен прокурор Иван Гешев, че е опитал да се намеси персонално в работата на Стефан Христов, като изиска незабавно преустановяване на " Барселонагейт " през май 2023 г.Гешев непосредствено обвърза този епизод с политически напън от страна на ГЕРБ върху прокуратурата.Христов се оказа " съученик " на Гешев от Академията на Министерство на вътрешните работи, както самият тогавашен основен прокурор подсказа. Той е и индивидът, който се занимава с " Барселонагейт " от март 2021 година като част от наблюдаващия прокурорски екип, а от октомври 2021 година - като единствен наблюдаващ прокурор
Според данните, получени от BIRD, Коюмджиев е решил, че Стефан Христов бил повлиян от отстраняването на Иван Гешев и по тази причина подхванал персонално " голям брой належащи, само че неосъществени дотогава действия по следствието и то с извънредно висок интензитет, което може да бъде признато като събитие водещо да подозрение за преднамереност от изхода на делото ".

Апелативният прокурор оставя на идващия наблюдаващ прокурор да направи " преценка за съставомерността на действието ", само че авансово декларира, че " не са събрани задоволително доказателства за съществуването на проведена незаконна група, осъществила финансови закононарушения, като пране на пари ".

В постановлението му няма нито един аргумент, който да поддържа този извод - в противен случай, то се занимава само с безпричинното удължение на следствието (в интервала, в който Гешев и Борисов към момента не бяха влезнали в открита война).

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР