Прокурорът на област Одеса в Украйна Сергей Костенко даде специално

...
Прокурорът на област Одеса в Украйна Сергей Костенко даде специално
Коментари Харесай

Ще има ли възмездие за военните престъпления в Украйна? Пред БНТ говори прокурорът на област Одеса

Прокурорът на област Одеса в Украйна Сергей Костенко даде особено изявление за "

Г-н Костенко, по кое време съгласно вас ще приключи войната в Украйна?

- Разбира се, че би ни се желало това да се случи колкото може по-скоро. Но ние разбираме действителността. Но нашият зложелател е вероломен и надали ще желае да приключи войната съгласно тези условия, които дават отговор на интернационалното право, а точно, с освобождение на окупираните от него територии и възнаграждение на всички тези вреди, които той е нанесъл на Украйна и народа ѝ. Затова е доста комплицирано да предвиждам нейния край. Но аз считам, че на първо място това зависи от разбирането от страна на управлението на Руската федерация, че Украйна е самостоятелна страна и главното изискване за преустановяване на войната е цялостно освобождение на украинските територии.

Как правораздаването на Украйна гледа на закононарушенията, които бяха осъществени в Буча и има ли в Украйна доказателства за покачване на интернационалните обвинявания по този въпрос?

- Украинската правоохранителна система, в частност, прокуратура, гледа на този въпрос на първо място от позиция на интернационалното филантропично право. Всички тези закононарушения от позиция на него са военни закононарушения. Именно от тази позиция те се проверяват и се събират съответните доказателства за закононарушения от страна на военнослужещите и военно-политическото управление на Руска федерация. Днес такива доказателства има даже доста повече от нужното. На тези територии, които освобождават нашите въоръжени сили ние виждаме систематично осъществяване на закононарушения във връзка с цивилното население. Хора са отвличани, подлагани на мъчения, осъществявани са изтезания, изнасилвания и доста други закононарушения, за които са наказуеми според Римския статут на Международния углавен съд и в други интернационалните документи като Женевската спогодба. Затова нашата задача се състои в това оптимално качествено да съберем доказателствена база на осъществените закононарушения и да използван изцяло всички интернационалните и национални юридически механизми за привличане на всички военни нарушители към престъпна отговорност.

Г-н Костенко, в Изюм в общ гроб беше открито тялото на известния детски публицист от Украйна Владимир Вакуленко. Как стои въпросът с общите гробове?

- Не единствено в Изюм се правят редовно всеобщи закононарушения и има общи всеобщи гробове. На всички освободени от окупация украински територии, в този момент на територията на Херсонска област, също Харковска, Киевска, Сумска, Черниговска област - на всички места, където имаше съветски военни, след освобождение на тези територии ние виждаме редовно осъществяване на военни закононарушения против цивилно население. Украински военнослужещи, които са попаднали в плен са измъчвани и разстрелвани без значение от условията на Женевската спогодба във връзка с военнопленници. Затова ние с цялостно право можем да твърдим, че сходно отношение по отношение на украинци от страна на съветските военнослужещи не е инцидентно отношение от военните на Руска федерация, а е систематична политика, на която за жалост спомагат и ръководители на съветската страна.

В последните няколко месеци чуваме от ден на ден информации за отвличане на доста украински деца и отвеждането им в Русия. В този проект какво прави украинската правосъдна система, с цел да могат те да бъдат върнати в своята страна?

- Отвличането на украинските деца е един от типовете на военните закононарушения, за което е планувана отговорност, в това число и от Римския статут. Сега този тип военни закононарушения също доста подробно се документират от правоохранителните органи на Украйна за определяне на отговорните лица и привличането им към престъпна отговорност. За страдание това са всеобщи случаи, когато деца биват наложително извозвани в страната-окупатор. При това, в този случай даже не е належащо да се потвърждава според интернационалното право, че е осъществено наложително извеждане на децата, тъй като интернационалното право не разрешава да се извозват деца в друга страна по време на войната. Тези деца са украинци, те би трябвало да живеят в Украйна, да се възпитават и порастват в Украйна и да бъдат нейни жители. А не това, което се прави от Русия, където на държавно равнище се опростяват процедури за осиновяване на украинските деца. На процедура това е похищение на украинските деца.

Вие работите на територията на Одеска област. Разкажете ни по какъв начин се справяте там с закононарушения, които се правят против вашите съграждани?

- Одеска област не беше от териториите на Украйна с дейни бойни дейности като се изключи Змийския остров, където имаше непосредствени стълкновения сред Въоръжените сили на Украйна и Русия. Затова е напълно закономерно, че количеството на военните закононарушения, които ние регистрирахме на територията на Одеската област са по-малко в сравнение с в другите райони. Общо все още в Украйна са регистрирани 48 хиляди военни закононарушения, а в Одеска област ние сега проверяваме единствено 93 такива закононарушения. Те са свързани на първо място с ракетните удари нанесени по територията на региона, по време на които пострадаха доста цивилни обекти и починаха 32 мирни жители, от тях две деца. 93 -ма души бяха ранени. Като цяло в Украйна все още вследствие на въоръжената експанзия са починали повече от 440 деца. Този факт е открит несъмнено. И това са единствено тези случаи, които са ни известни. Когато ние освобождаваме следващите наши територии, на всички места виждаме още доста жертви, още доста закононарушения вследствие на експанзията, до които ние до в този момент не сме имали достъп и едвам в този момент документираме. Когато стартираме да работим на територията на Мариупол, след освобождението му, тези, данни, с които разполагаме за броя на жертвите там, могат да се окажат в пъти повече. Едва когато ние освободим тези наши територии, едвам тогава ние ще можем да получим в ръцете си всички доказателства, с цел да можем да ги използваме в разнообразни съдилища, в това число в интернационалните.

Репортер: Николай Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР