Прокурор става съдия и бързо се издига. После оглавява последователно

...
Прокурор става съдия и бързо се издига. После оглавява последователно
Коментари Харесай

Фабрика за компромати. Как бившият шеф на спецсъда Георги Ушев се оказа в разследването за Нотариуса

Прокурор става арбитър и бързо се издига. После оглавява поредно профилираните съдилища. Там позволява подслушване и следене на свои сътрудници. Сега се оказва, че той евентуално е бил подвластен. Имал ли е убитият Мартин Божанов-Нотариуса мрежа за събиране на компромати и изнудване на магистрати?

Едно ликвидиране предизвика трус в правосъдната система. Растат подозренията, че настоящи магистрати са осигурявали чадър над незаконна група, която от години безнаказано е упражнявала напън по какъв начин да бъдат решавани съответни каузи. Подозренията са, че групата е корумпирала и изнудвала хора в правосъдната система благодарение на компромати и закани за очернянето им в таблоидни медии.

Половин месец след Мартин Божанов-Нотариуса , проверяващите към момента не загатват съответни имена на магистрати, за които има данни, че са били под някаква форма на взаимозависимост.

Нотариуса беше погубен на 31 януари пред дома си. Впоследствие стана ясно, че е направлявал скришен клуб, в който са членували магистрати, а против него има десетки сигнали, които в годините обратно не са довели до ефикасни следствия. Подозренията паднаха най-много върху, само че данните за мрежата на Божанов в действителност се простират до доста по-високо в правосъдната власт.

Един почитан арбитър към този момент неведнъж е споменаван по отношение на активността на Нотариуса в предишното. Пътищата им се пресичат още при започване на кариерите им, а по-късно и преди няколко години. И това са обществено известни обстоятелства.

Става въпрос за някогашния административен началник на двете профилирани съдилища - Георги Ушев . Той е съдията, оправдал Божанов през 2006 година за кражба на дело от Върховния касационен съд (ВКС).

15 години по-късно точно неговият състав в Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) няколко пъти постановява задържане на предприемача Веселин Денков , чийто случай стана мотив за първите обществени разкрития за схемата на въздействие на Нотариуса.

На този декор два самостоятелни един от различен източника, осведомени с на Божанов, потвърдиха пред Свободна Европа, че по случая има данни, че Нотариуса е имал нерегламентирано въздействие върху арбитър Ушев.
Мартин Божанов е разполагал с компромати против високопоставения магистрат.
Според неофициалната информация очевидец е разказал пред Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи, че Божанов е разполагал с компромати против високопоставения магистрат. Това е посочено в създаването на антимафиотите, изпратена в края на 2022 година на Софийската градска прокуратура (СГП).

Именно тази разработка е в основата на формираното през април 2023 година досъдебно произвеждане, по което хипотетичната група на Божанов се проверява за напън над магистрати, имотни измами, пране на пари и търговия с въздействие.

Свободна Европа потърси за коментар арбитър Ушев на мобилния му телефон, само че той не отговори на позвъняванията.
Подслушването на магистрати
Информацията, че проверяващите разполагат с данни, че Ушев е бил подложен според от Нотариуса, е е значима поради поста на съдията. Именно той е разрешавал години наред потреблението на специфични разследващи средства ( СРС ) по отношение на магистрати. Това пълномощие беше обещано на ръководителя на АСНС, откакто Народното събрание трансферира през 2017 година към профилираните съдилища всички корупционни закононарушения, в това число и тези, осъществени от магистрати.

Ушев оглавяваше този съд от лятото на 2017 година до закриването на профилираното правораздаване напролет на 2022 година Справка в обществените отчети на Бюрото за надзор на СРС демонстрира, че за този интервал са издадени над 150 позволения за подслушване и следене на магистрати. Тази численост беше обявена (ВСС) от арбитър Владислава Цариградска , заплашвана от Нотариуса.

Високият брой позволени СРС-та по отношение на магистрати предизвика подозрения за злоупотреби, тъй като в този интервал обществено известните случаи на разследвани магистрати са единици. Това слага въпроса защо се употребява информацията, добита по толкоз доста подслушвания?
 Съдия Владислава Цариградска на съвещанието на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет във вторник.
България към този момент е осъждана два пъти от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург поради липса на гаранции против злоупотребата със СРС.

През 2006 година европейските съдии установяваха, че няма задоволително надзор над обработката на информацията, събирана с този скришен прийом., че СРС-та всеобщо се позволяват от българския съд нестимулирано.
Хора с черни якета отиват при други хора с черни тоги...
" Просто отиват едни хора от службите, както аз се показвам - един обред, при който хора с черни якета отиват при други хора с черни тоги, подават им един документ и другите се разписват върху него. До това се свежда правосъдният надзор ", разяснява пред Свободна Европа правозащитният юрист Михаил Екимджиев , който взе участие и в двете каузи пред Европейски съд по правата на човека.

По думите му при разрешаването на СРС липсва действителен правосъден надзор, а разрешенията се издават " на довери
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР