Прокуратурата започна разследване на случая с двете разменени бебета в

...
Прокуратурата започна разследване на случая с двете разменени бебета в
Коментари Харесай

Адвокат: Може една от майките да откаже да върне бебето

Прокуратурата стартира следствие на случая с двете разменени бебета в АГ болница в София. В лечебното заведение е почнала и вътрешна инспекция. 

В България това е невиждан случай. На този стадий се твърди, че единствено една от двойките са създали ДНК тест, тъй че не може да се откри дали двете деца в реалност са разменени. В обстановка на прочувствен дистрес е обикновено майките да са в трудно прочувствено положение и да не правят оценка обстоятелствата вярно. Съгласно Семейния кодекс майка на детето е дамата, която го е родила. Трябва да се наблюдава дали тъкмо и съответно се е проверявало кое бебе се дава на майката.  Това съобщи юристът по здравно право Калина Михайлова в ефира на " България заран ".

По думите ѝ има две благоприятни условия - бебетата да са разменени още по време на болничния престой или при самото изписване. 

" Гривните, раздавани в АГ лечебните заведения, са характерни - самостоятелни комплекти за майка и бебе. Факт е обаче че има обстановки, в които бебешката ръка е прекомерно дребна и тя съумява да се изплъзне ", означи Михайлова. И даде образец за добра процедура от чужбина, където с цел да се избегнат сходни обстановки, се употребява сканиращ програмен продукт. 

Михайлова беше безапелационна, че в случай че бъде потвърдено, че двете деца са разменени, няма по какъв начин те да останат при досегашните си родители.

" Нещата би трябвало да се случат гладко и с прочувствено схващане към майките. Възможно е да има отвод от страна на една от майките, само че той ще бъде преодолян с юридически средства ", разясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR юристът още веднъж акцентира, че налице още веднъж е следващ надзор - едвам след този случай се назначават инспекции в АГ лечебните заведения. " Проблемите са доста и в редица сфери от опазването на здравето. Те би трябвало да бъдат решавани редовно и вкупом, а не на парче ", счита Михайлова. 

Тя заключи, че и двете фамилии имат право да осъдят лечебното заведение и да получат обезщетение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР