Прокуратурата внесе предложения в 47-ото Народно събрание“Сътрудничещ свидетел” срещу мафията

...
Прокуратурата внесе предложения в 47-ото Народно събрание“Сътрудничещ свидетел” срещу мафията
Коментари Харесай

По-тежки присъди за престъпления от омраза

Прокуратурата внесе оферти в 47-ото Народно заседание
“Сътрудничещ свидетел” против мафията да не се санкционира, оферират магистрати

Да се лишават колите на пияни и дрогирани

Убийства, нанесени телесни повреди, заличаване и разваляне на имущество или палеж да бъдат наказвани по тежко, когато са осъществени по “хомофобски” или “трансфобски” подбуди. Към съставите на закононарушенията от ненавист да бъдат включени и признаците “сексуална ориентировка, пол, полова еднаквост и изражение на пола”.

Това са част от пакета експертни оферти за промени в Наказателния кодекс, които Прокуратурата на Република България изпрати през днешния ден в 47-ото Народно заседание за възстановяване на на успеваемостта на наказателното правораздаване. Главният прокурор Иван Гешев заяви още при започване на април, че прокуратурата е подготвила пакет от промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, които ще бъдат дадени на представителите на законодателната власт.

Предложенията са обособени в 49 пункта и са ориентирани към обезпечаване на нужната наказателноправна отбрана при закононарушения, осъществени от ненавист, отпадане на провокацията към рушвет, разширение на опциите за следствие на проведената престъпност и корупцията и други

Предвижда се и експлицитна опция за намаляване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са съдействали за откриване и доказване на закононарушенията. Въвежда се фигурата на така наречен “сътрудничещ свидетел” - посредством потреблението като очевидец на избран член на незаконното съдружие, който е подготвен да сътрудничи на следствието
Обърнато е внимание на нуждата от криминализиране на поробването, което е реалност допълнително от 25 страни от Европейски Съюз, само че не и в България.

Акцентирано е и върху съставите на закононарушението “трафик на хора” в посока обгръщане на всички форми на трафик, в това число продажба на новородени лица, разграничение на трафика със единодушието и без единодушието на жертвата, въвеждане на спомагателни квалификации, когато потърпевшият е лице в неравностойно състояние и когато е последвало самоубийство или опит за такова.

Като сериозен проблем за успеваемостта на битката с корупцията е дефинирано определянето на провокацията към рушвет като закононарушение. За да се даде опция за навреме откриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е закононарушение, а да се употребява като самодеен инструмент и даже като особено разследващо средство.

Отново са препоръчани промени в региона на закононарушенията по превоза в сходство с многократните апели на прокуратурата за завишаване на глобите при ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции. Предвижда се основаването на нова наредба за лишаване в интерес на страната на моторното транспортно средство, когато то е благосъстоятелност на дееца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР