Мъж от Уганда, на 20 години, е изправен пред евентуална смъртна присъда съгласно драконовския закон срещу гейовете

...
Прокуратурата в Уганда повдигна обвинение срещу мъж в утежнена хомосексуалност“,
Коментари Харесай

Прокуратурата в Уганда повдигна обвинение срещу мъж в „утежнена хомосексуалност“, потенциално углавно престъпление съгласно ново противоречиво законодателство срещу гейовете, каза служител в понеделник.

Законът — считан за един от най-суровите по рода си в света — съдържа разпоредби, които правят „утежнената хомосексуалност“ престъпление, наказуемо със смърт, и включва наказания за еднополови връзки по взаимно съгласие до доживотен затвор .

Заподозреният „е обвинен в Сороти [в източна Уганда] и е задържан в затвора. Той ще се яви в съда за споменаване на случая“, каза Жаклин Окуи, говорител на дирекцията на Уганда публични преследвания.

осъдени от ООН, чужди правителства, включително Съединените щати, и глобални правозащитни групи.

„Негово превъзходителство, президентът на Република Уганда, генерал Йовери Кагута Мусевени, изпълни конституционния си мандат, предвиден в член 91, параграф 3, буква а) от Конституцията. Той се съгласи със Закона за борба с хомосексуализма“, обяви Анита Сред, председател на парламента на Уганда, добавяйки призив към правоприлагащите органи на Уганда „да прилагат закона по честен, непоколебим и твърд начин.“

Този месец Световната банка обяви, че спира новите заеми за източноафриканската нация, заявявайки, че законът „фундаментално противоречи“ на ценностите, поддържани от базирания в САЩ кредитор.

През май президентът Байдън призова за незабавна отмяна на мерките, които той нарече „трагично нарушение на универсалните човешки права“ и заплаши да намали помощта и инвестициите в Уганда.

Но правителството остана непокорно и законодателството има широка подкрепа сред консерваторите, предимно Християнска страна, където законодателите защитиха мерките като необходима опора срещу възприеманата от Запада неморалност.

Мусевени обвини Световната банка, че използва пари, за да се опита да „принуди“ правителството да отмени противоречивото законодателство.

Хомосексуалните актове са незаконни в повече от 30 други африкански нации и ЛГБТК активисти се страхуваха, че новият закон в Уганда ще насърчи съседни страни като Кения да обмислят по-строго законодателство.

Еднополовите връзки бяха вече е забранен в Уганда, преди Мусевени да подпише закона, но противниците казват, че той отива по-далеч в насочването към LGBTQ хората. Законът вся страх в гей общността в Уганда, като подтикна мнозина да избягат в съседни страни или да излязат в нелегалност.

Адриан Джууко, изпълнителен директор на Форума за осведоменост и насърчаване на човешките права, каза, че неговата организация е „документирала 17 ареста" през юни и юли след приемането на закона.

По-рано този месец полицията арестува четирима души, включително две жени, в масажен салон в източния квартал Buikwe за предполагаемо участие в еднополова дейност след сигнал.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР