Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на Люпчо Георгивески, председателя на

...
Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на Люпчо Георгивески, председателя на
Коментари Харесай

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на закрития български клуб “Иван Михайлов

Прокуратурата в Битоля повдигна обвиняване на Люпчо Георгивески, ръководителя на закрития Български културен клуб “Иван Михайлов ” в града. Обвинението е за предизвикателство на ненавист, разкол и непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за продължаващо закононарушение - разпространяване на расистки и ксенофобски материали посредством компютърна система.

В обвиняването е записано, че Люпчо Георгиевски, като упълномощено лице на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “, с желание да накърни възприятията на членовете на еврейската общественост, сложил употребеното от сдружението пространство точно в така наречен Еврейски квартал в Битоля, т.е. на същата улица, където се намира постройката, известна като " Пионерски дом ", в която преди Втората международна война се е помещавало Сдружението на младите евреи " Хашомер хацеир ". ”

Това пространство е било публично намерено за прилагане от членове на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ на 16 април 2022 година – Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници. С цел разпространение на живота, идеологията, реабилитация и осветление на облика и делото на Иван Михайлов, което е заявена цел в Устава на сдружението, подсъдимият е позволил на входа на помещението да бъде сложена табела с откъс от Иван Ванчо Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация, се показва още в обвиняването.

Според обвиняването, с изявленията си във фейсбук Георгиевски отричал македонския език, нация и еднаквост, както и антифашистката битка от 41-45 година при основаването на македонската страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР