Прокуратурата се самосезира по казуса с Пловдивския панаир. Държавното обвинение

...
Прокуратурата се самосезира по казуса с Пловдивския панаир. Държавното обвинение
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за сделката с Пловдивския панаир, започна проверка

Прокуратурата се самосезира по проблема с Пловдивския панаир. Държавното обвиняване стартира инспекция по отношение на изявления в медиите за изказвания за осъществени престъпления от длъжностни лица във връзка придобиването на дялове на „ Международен панаир Пловдив “ от „ Пълдин туринвест “.

През декември 2021 година 29% от акциите на панаира, благосъстоятелност на Община Варна, бяха апортирани в „ Пълдин туринвест “ по искане на предприемача Георги Гергов и с решение на локалния Общински съвет

По-късно след кавги, съветниците одобриха взаимно изключващи се решения. Първото предвиждаше представителят на общината в сдружението „ Пълдин туринвест “ да поддържа апорта на варненските акции. Според другото решение същият представител трябваше да упражни блокиращата общинска квота. Третото предвиждаше кметът Здравко Димитров да попречи на вписването на измененията.

Затова въпросът влезе в съда, а на 4 април магистратите взеха решение, че е годно единствено първото. Именно това изговаряне можеше да се апелира от общината, което не се случи. Крайният период за постъпването на жалбата беше 17 часа в понеделник, 24 април.

„ Мисля, че няма смисъл да се апелира в по-горна инстанция решението ще бъде същото. Гарантирам, че Пловдивския панаир няма да бъде както се приказва в пространството предизборно, че ще бъде застроен, ще му бъде променено предназначението. Това няма по какъв начин да стане, даже чувам, че желаят да стане монумент на културата. Нека да стане, той няма да бъде застроен и няма да му бъде променено предназначението. Това го подсигурявам “, сподели тази заран пред Euronews Bulgaria кметът на Пловдив Здравко Димитров.
Свързани

По думите на общинска съветничка общината бездейства и на процедура ще подари Панаира на Георги Гергов. Това написа в собствен пост във Facebook общинската съветничка от „ Демократична България “ Веселина Александрова.

От „ Продължаваме промяната-Демократична България “ оповестиха преди два дни, че ще сезират прокуратурата по отношение на проблема и приканиха министърът на културата да форсира процедурата по предоставяне на статут монумент на културата на Пловдивския панаир.

Според Никола Минчев даването на подобен статут ще предотврати възможното срутване или застрояване на Пловдивския панаир.

Прокуратурата ще разгласи резултатите от инспекцията навреме, означават от държавното обвиняване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР