Прокуратурата проверява сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров срещу

...
Прокуратурата проверява сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров срещу
Коментари Харесай

Докато проверява Борисов, прокуратурата сравни ваксините с шокалади

Прокуратурата ревизира сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров против някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за спекулациите му към периода на валидност на имунизациите против Covid-19. Проверката обаче ще отнеме време, тъй като се събират доказателства, изясни градският прокурор на София Илиана Кирилова в петък. Кацаров за изявлението на Борисов от 24 октомври, че управляващите имунизират хората с ваксини с изминал период на валидност. Тази вест беше опровергана от Министерство на здравеопазването, а Кацаров дефинира изявлението като действие с висока социална заплаха.

Не е толкоз елементарно внезапно да кажем, че е отговорен, че е направил изявление, което е внесло ужас в обществото, защото знаете, че ние към този момент имаме един подобен опит “, съобщи Кирилова, визирайки обвиняването за всяване на суматоха против ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. През пролетта на предходната година Сербезова бе упрекната поради предизвестието за риск от дефицит на медикаменти в пандемията в нейни медийни изяви.

По думите на Кирилова прокуратурата си е взела поука от този случай и по тази причина не бърза с дейностите по проблема с Борисов. “Имаме претекстовете на съда. Прочели сме ги, изучили сме ги, с цел да не позволяваме бъдещи неточности “, съобщи тя.

Тя заяви, че прокурорът, който работи по преписката, сега прави персонална инспекция като е изискал документи от Министерство на здравеопазването по отношение на периодите на валидност на имунизациите . Кирилова е имала диалог с Кацаров, който уверил, че ведомството ще спомага на инспекцията. Тепърва прокуратурата ще установя за колко ваксини става въпрос, каква е датата и мястото им на произвеждане, по кое време са получени в България, какъв е срокът им на валидност.

“Може да се наложи питане дали в случай че една ваксина е със период 5 април, а я сложат на 15 април, значи ли че тя не е годна. Защото, м оже би, не е доста сполучлив образеца, само че като пуснат понижени шоколади си ги купуваме, пък си ги ядем цялостен месец по-късно и нищо ни няма “, съобщи Кирилова.

След като получи информация от Министерство на здравеопазването, прокуратурата ще реши на кои интернационалните институции да написа , с цел да се осведоми по проблема.

Тя заяви още, че всеки ден в СГП се получават сигнали от жители против имунизациите с гледище да бъдат спрени .

В случая с манипулативното изявление на Борисов става въпрос за имунизацията на Pfizer/BioNtech Comirnaty, чийто период на валидност беше продължен на 10 септември 2021 година от 6 на 9 месеца след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите. За това българските здравни управляващи, както и компанията производител предизвестиха медицинските експерти още през септември и дадоха точни инструкции за това до по кое време ще важат към този момент създадените със старите опаковки и етикети партиди.

На всички флакони със период на валидност след март 2022 година към този момент ще бъде отразен новият 9-месечен период на валидност.

Още тогава представителят на България в Европейската организация по медикаментите (EMA) проф. Илко Гетов изясни, че удължаването периода на валидност е станало след направени проби. С лабораторни проби за качество и сигурност е потвърдено, че в случай че имунизациите се съхраняват при предписаните условия на ултраниски температури, те резервират своята непоклатимост и опция да бъдат прилагани в по-дълъг интервал от време. Той даже уточни, че данните са посочили, че срокът на валидност може да се удължи и на една година, само че на този стадий ЕМА е взела решението да удължи периода на валидност с 3 месеца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР