Прокуратурата проверява информация за депутат, нарушил противоепидимичните мерки. Държавното обвинение

...
Прокуратурата проверява информация за депутат, нарушил противоепидимичните мерки. Държавното обвинение
Коментари Харесай

Нито един от последващите антигенни тестове не ми бе положителен: Депутатът, нарушил карантината

Прокуратурата ревизира информация за народен представител, нарушил противоепидимичните ограничения. Държавното обвиняване е било сезирано от Министерство на вътрешните работи, че до момента в който е бил под домашна изолираност - от 26 януари до 4 февруари, той се е явил като юрист по каузи във Варненския областен съд. По случая беше формирана кореспонденция в ОД на МВР-Варна.

Проверката ще бъде направена от Софийската градска прокуратура, защото става дума за лице с имунитет, прецизират от прокуратурата, съобщи БНР.

Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолираност, се е явил като юрист по каузи в Районния съд във Варна.

Балачев е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено наставление на РЗИ-Варна. Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за извършено съвещание на 1 февруари, на което той се е явил като юрист, са изпратени на прокуратурата за взимане на отношение по подготвеност с оглед статута му на депутат.


Депутатът от ПГ на партия ГЕРБ Бранимир Балаче в съобщи за Радио Варна, че в действителност се е явил на дело преди датата 4 февруари, само че преди този момент си е направил проби, които са били негативни за Covid-19. Той изясни, че нито е бил болен, нито е бил контактен с заболели от ковид.

На 22 февруари е почувствал за малко неразположение, уведомил е РЗИ, откъдето на 26 са го сложили под 10-дневна карантина. Нито един обаче от последващите антигенни проби, които си е направил, не е бил позитивен, уточни Балачев. Той сподели, че не е срещу да бъде разследван, само че счита, че не е бил рисков по отношение на разпространяване на болестта.

За нарушение на карантина по време на пандемия са планувани наказания в член 355 от Наказателния кодекс. Наредбата гласи, че нарушитeлите се санкционират с отнемане от независимост до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв..

В позиция до медиите от управлението на парламентарната група на ГЕРБ декларират, че Балачев е нарушил разпоредбите, той следва да понесе своята отговорност, съгласно закона.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР