Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна - Иван Портних

...
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна - Иван Портних
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро

Прокуратурата повдигна обвиняване на кмета на Варна - Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро, породено от спуканата през 2019-та година канализационна тръба за отпадни води. Той ще дава отговор и за това, че не е предизвестил в точния момент жителите на града и с това е заплашил здравето им.

Делото против кмета на Варна Иван Портних се води от Националната следствена работа, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна. Официална информация по случая няма.

Депутатът от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, съобщи, че той е подал сигнала против Портних още предходната година.

" Многократно съм писал и приказвал за тази тематика, обвързвана с Варненското езеро и отражението, което имаше изливането на мръсната вода в езерото и какво отражение може да има за туристическия сезон. " - сподели Борислав Гуцанов, народен представител от “БСП за България”

Тръбопроводът за отпадъчни води през Варненското езеро е построен от гръцка компания по контракт с Министерството на околната среда и водите. Средствата са обезпечени от европейските фондове. Това е повода Гуцанов да препрати сигнала и до европейската прокуратура.

" Трябваше да се смени властта, с цел да се стигне дотук и да се разбере, че публичните поръчки, правени от ГЕРБ, и в страната, и в общините бяха безусловно непрозрачни, на доста по-високи цени от това, което трябваше да бъде. " - прибавя Гуцанов.

Адвокатът на кмета Портних – Бранимир Балачев съобщи, че след 10 май чака да му бъдат предоставени доказателствата по обвиняването. Той добави, че прокуратурата не е поискала мярка за неотклонение по отношение на кмета на Варна.

От Пресцентъра на Община Варна обявиха, че в продължение на две години кметът е съдействал напълно на следствието и е положил всички старания да предотврати замърсяването във Варненското езеро. Затова са уверени, че съдът ще откри, че Портних е почтен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР