Прокуратурата обяви петкратно увелеличение на незаконната миграция по българо-турската граница

...
Прокуратурата обяви петкратно увелеличение на незаконната миграция по българо-турската граница
Коментари Харесай

Прокуратурата обяви 5-кратен ръст на мигрантския натиск

Прокуратурата разгласи петкратно увелеличение на противозаконната миграция по българо-турската граница по отношение на 2021 г и дефинира като причина за това дългото затъмненение в институционалните връзки сред държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи въз основа на политически офанзиви. В момента обаче правоохранителните органи имат положително взаимоотношение.

" Засиленият миграционен трафик е причина през днешния ден на територията на цялата страна да се правят претърсвания и арести на адреси и коли на лица, за които данни, че се занимават с каналджийска активност ", съобщи на брифинг представителят на основния прокуроро - Сийка Милева. Операцията е под кодото име " Хавала "   - полулегален способ за прекачване на пари, който се употребява при заплащане за образуване на трафик на хора.

Обект на следствие са уредниците от българска страна на огромни канали за трафик на хора от Турция през България, Сърбия, Румъния и от там за страни от Централна и Западна Европа.   Проверяват се и лица, за които има данни, че са организирали превозването на чужденците, т.е. лицата, които са набирали водачите, които са транспортирали водачите от точка А до точка Б. Проверяват се и лица, за които има данни, че са осигурявали пространства, в които краткотрайно са се настанявали мигрантите, заяви Сийка Милева.

Тя уточни, че данните на прокуратурата сочат внезапно нарастване на миграционен напън през миналата година.

Само за интервала от 1 януари 2022 година до 31 декември има петкратно нарастване на противозаконната миграция по българо-турската граница спрямо 2021 година и размерът им е съотносим с натиска от 2013 година Има и нарастване на откритите мигранти навътре в страната. Това са жители най-вече от Афганистан и Сирия, като в последно време се откриват и жители на Мароко ", уточни Сийка Милева.

" За страдание, дългото затъмненение в институционалното затъмнение сред Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, което беше въз основа на политическите офанзиви върху правосъдната власт даде и своите горчиви плодове. В Бургас починаха четирима български служители на реда по време на осъществяване на служебните си отговорности и желаят да пресекат съответни канали за каналджийство и противозаконна миграция. Но сега ние сме очевидци по какъв начин правоохранителните органи започнаха да приказват на един език, по какъв начин ние започнаха едно положително взаимоотношение в работата и по този метод се надяваме да реализираме едни положителни резултати - да пресечем този жанр престъпност, която визира много страни и много жители ", сподели представителят на основния прокурор.

От Прокуратурата регистрираха, че за предходната година са формирани 1006 досъдебни производства от прокуратурите в петте апелативни прокуратури. Внесените обвинителни актове са 523, като са били повдигнати обвинявания на общо 940 лица. Броят на наказаните лица за каналджийство е 590, като има едвам 4 лица, които са получили оправдателни присъди за цялата отминала година.

Сийка Милева напомни, че преди дни основният прокурор Иван Гешев е провел среща с турския сътрудник за битка с секване на незаконната миграция в района и изрази вяра, че с днешните дейности правохранителните органи още един път да потвърдят, че могат да опазват външните граници на Европейски Съюз и се нядаваме в най-скоро време страната ни да стане членка на Шенгенското простраство.

По интервенция " Хавала " от прокуратата показаха, че текат дейности по следствие, които не престават и сега, тъй че на следващия ден сутринта ще афишират на брифинг за какъв брой лица са събрани доказателства за покачване на обвинявания и какви ограничения за неотклонение ще бъдат предявени.

Говорителят на основния прокурор заяви още, че към момента се търсят двамата обвинени за " Нексо ",,които са оповестени за интернационално търсене

 



 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР