Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас.

...
Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас.
Коментари Харесай

Прокуратурата: Мигранти плащали по 3000 евро на трафиканти у нас, имало и VIP услуги

Прокуратурата изясни схемата за трафик на незаконни мигранти у нас. От неделя държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи започнаха акция „ Хавала ”. Само през вчерашния ден арестуваните са шестима, а обвинявания са повдигнати на още 92-ма души. За всеки един от тях ще се взема решение поотделно дали да бъде арестуван, или не. Всички упрекнати били по високите етажи на пирамидата, посочи представителят на основния прокурор Сийка Милева. 
„ На територията на цялата страна чиновници на ГДБОП, под надзора на градска прокуратура, обезвредиха активността на следващата проведена незаконна група, занимаваща се с каналджийство. Бяха арестувани шест лица - един иракчанин, един ливанец и четирима българи ”, сподели на брифинг зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов.
„ Тази акция беше ориентирана към уредниците от българска страна, които се занимават с незаконна миграция ”, изясни представителят на основния прокурор - Сийка Милева. Тя добави, че във всяка една от страните от по този начин наречения " Балкански маршрут " - Турция, Сърбия и България, има по един главен уредник на трафика. Той построява доста стройна мрежа от хора, които спомагат за незаконната активност. Под главния уредник в пирамидата се намира така наречен уредник на трафика. Той, от своя страна, поддържа връзка с отговорник за набиране на водачи и с различен, виновен за намиране тук-там за краткотрайно настаняване на мигрантите.
Организаторите са превеждали мигрантите с камиони, рейсове и кемпери.
„ След като престоят избран интервал от време на територията на българската страна, те биват водени до точка на българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник от българска страна се свързва с главния уредник от сръбска страна ”, заключи Милева. Там става и предаването на незаконните мигранти. Основният уредник от турска страна трябвало да удостовери, че бежанците се намират на българо-сръбската граница, с цел да бъде осъществено заплащането ", посочи представителят на основния прокурор.
Тарифата, която се заплаща за прекарването на един мигрант, била сред 2 и 3 хиляди евро. За VIP услуги на по-малки групи от по 5-6 души се заплащало по 10 хиляди на човек. Почти постоянно се употребявали пилотни коли, разкри Сийка Милева. Тя прикани за по-бърза смяна от страна на законодателната власт в глобите за сходни закононарушения, тъй като все още множеството от присъдите били условни.
От Министерство на вътрешните работи увериха, че са почнали война с незаконния трафик у нас. В хода на акция „ Хавала ” са тествани 7019 лица, 4202 транспортни средства и 624 адреса. Вътрешното ни ведомство всекидневно обменяло информация с турските си сътрудници и европейските им сътрудници във връзка каналджийството. Директорът на Групово дело „ Национална полиция ” Атанас Илков назова интервенцията „ извънредно огромна ”.
ГД „ Гранична полиция ” е открила случаи на коли за спешна помощ с включени звукова и светлинна сигнализация, в която обаче вместо пациенти, са били транспортирани незаконни мигранти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР