Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на

...
Прокуратурата не е открила пране на пари или укриване на
Коментари Харесай

Прокуратурата оневини Лъчо Мозъка за пране на пари

Прокуратурата не е разкрила пране на пари или укриване на налози в осъществената от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка) облага от 1 600 000 $. Това се вижда от разпореждане на Софийската градска прокуратура, с което е прекъснато следствието, формирано от спецпрокуратурата по материали от антикорупционната комисия КПКОНПИ. " Сега " разполага с документа от 15 страници, подписан от прокурора още през февруари т.г.

Разследването е формирано през август 2021 година за пране на пари – за това, че депутат е придобил имущество, за което предполагал, че е добито посредством общественоопасно действие. Разследвано е обаче и данъчно закононарушение.

Иванов е депутат от ГЕРБ за десети следващ път, за първи път е народен представител в 40-ия парламент, чийто мандат стартира през юли 2005 година От години той показва непосредственост с водача и дълготраен министър председател Бойко Борисов, като даже бе разгласен за негов персонален доктор.

Какво е открито по делото

Иванов прави консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, той е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромна облага – 1 600 000 $. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които стартират инспекция.

Като доктор, паралелно с депутатството, той от години работел с американската компания " Ензолитикс ", в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак. Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов.

През 2018 година Иванов подписва контракт за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши, като още отпреди това работел за компанията през медиатор, само че без да получава заплащане. В контракта му от 2018 година било записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението, само че към оня миг те не са му предадени и предоставени.

През 2018 година Жабилов издал 20 милиона елементарни акции като отплата на Иванов за вложените труд и старания, без негово единодушие, само че със познание за това, открива прокуратурата. Номиналната стойност на акциите била 0,0001 $. Тъй като компанията била с акции под 3 $, те можело да се търгуват единствено на специфична борса. Това значи, че притежателят на такива акции няма право да търгува с тях 2 години след издаването им. Затова и Жабилов не ги изпратил на Иванов незабавно след издаването им. Направил го през януари 2021 година

Процедурата по отблокирането и прехвърлянето им в акаунт на Иванов не е автоматизирана и била задвижена от него на 15 януари 2021 година На 25 февруари Иванов подписва контракт за брокерска услуга с капиталов медиатор, който продава 18 459 993 акции на " Ензолитикс ".

Преди 13 януари 2021 година Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени, предвид на което не ги е заявил в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, изяснява прокурорът в постановлението. Ако е имал акциите на книжен или електронен притежател, само че не ги е заявил, това би било нарушаване, разсъждава още обвинителят.

По делото е назначена съдебно-банково-финансово и икономическа експертиза. Тя демонстрира, че от капиталовия медиатор за интервала 12 март 2021 година – 25 май 2022 година по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767,09 $. Акциите са продадени за над 4,1 млн. $, само че има комисионни и разноски за възлагане на трето лице.
Данъчната проверка

По делото са подредени две проверки – на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов. Те обгръщат интервала от началото на 2016 година до края на 2020 година За Жабилов не са установени приходи от източници в България, нито данъчни отговорности.

За Иванов ревизиращият екип открил, че за 2016 година, 2017 година и 2018 година разноските му не надвишават размера на приходите. Но съпоставката на приходи и имущество посочила, че за 2019 година и 2020 година разноските надвишават размера на получените средства и приходи. С 44 748 лева за 2019 година и с 23 439 лева за 2020 година Така е открито, че се дължат налози – 4474 лева за 2019 година и 2343 за 2020 година, а също и лихви – над 1400 лева за двете години.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР