Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически

...
Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически
Коментари Харесай

Гешев в парламентарната комисия: Няма да подам оставка, защото прокуратурата си върши работата, а вие амнистирахте организираната престъпност

Прокуратурата не е и няма да бъде участник в политически процеси и битки, сподели пред комисията за битка с корупцията към парламента главният прокурор Иван Гешев. Той бе поканен за чуване по повод изнесена информация от заместник-председателя на парламентарната комисия по бюджетен надзор Томаш Здеховски от Европейската национална партия. Става дума за данни от експертиза на публикуваните фотоси и видео, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. По тематиката, която ви интересува, трябват съответни въпроси. Има юридически несъгласия, погрешни изказвания в това, което през вчерашния ден получихме в прокуратурата, сподели Гешев. Той напомни, че по случая има няколко прессъобщения на институцията. Тази информация в прессъобщенията не се разграничава от тази в медиите в последните два дни, уточни още основният прокурор.

Гешев цитира и текстове от главния закон, съгласно които той може да бъде поканен на съвещание на правната комисия и в пленарната зала по работата на прокуратурата, а не по конкретни каузи.

Веднага след изявлението на Гешев започна спор за работата на комисията. Александър Несторов от ДПС изрази мнение, че тази тематика не може да е предмет за чуване на основния прокурор и уточни, че депутатите от партията няма да вземат участие в чуването. След това той напусна съвещанието.

Тома Биков заяви, че това съвещание е свикано в прорез с правилника. Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че съвещанието е нелегитимно поради липса на кворум. Така тя влезе в спор с ръководителя на комисията Михал Камбарев от „Продължаваме Промяната“ (ПП) по отношение на това какъв брой депутати е належащо да участват, с цел да има кворум.

След като Камбарев й отговори, че има кворум, Александрова предложи за чуване „и записите на Лена и Кирчо, защото обществото се вълнува от тези записи дали са същински “, съобщи тя.

Тома Биков я поддържа и сподели, че би трябвало да се изясни дали тези записи са същински.

В изявлението си Гешев още веднъж сподели, че има терзания от закриването на спецправосъдието. Той уточни, че Евроджъст са обезпокоени от това какъв ще е резултатът от закриването на спецпрокуратурата и спецсъда.

Не е ясно кой ще продължи работата им, какво ще стане със специалните разследващи средства и защитените очевидци, сподели Гешев. Той уточни, че не са политически съждения, а догатки какво ще се случи. За първи път се закрива съд от национална подготвеност, добави той.

Ще има прошка за проведената престъпност, шпионажа, закононарушенията против републиката. Ще се постараем да спасим, каквото можем. Отговорност не носи прокуратурата, а който е дал своя вот този закон, сподели Гешев.

Евродепутатът Цветелина Пенкова посочи на собствен ред, че са изпратени селективни документи и е разрешено на евродепутат да прави внушения по мнения на българската прокуратура. Необяснимо е за какво тази информация е дадена единствено на един, уточни Пенкова.

Константин Бачийски от Политическа партия изиска да разбере дали е разпитано лицето, което е предписание фотосите, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. Гешев уточни, че конституцията не му разрешава да му отговори.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС цитира изявления, съгласно които в постройката на Министерския съвет е влизал автомобил с криминално-проявени лица, които са носили опиати. И изиска отговор от основния прокурор дали тази информация се ревизира.

Гешев му отговори, че е очаквал професионален дебат, а не предизборно говорене.

Румен Гечев изрази мнение, че в случай че фотосите са манипулирани, това значи, че министър председателят е компрометиран. И изиска отговор от Гешев кой го е направил пред целия свят. Кой е манипулирал фотосите, като се има поради, че това става в специфичен обект под защита на Националната работа за защита, попита Гечев. И уточни, че до момента в който не бъде открит манипулаторът на фотосите, няма по какъв начин да се има вяра, че са манипулирани.

Гешев сподели, че българските прокурори и следователи са свършили всичко съгласно вътрешното си разбиране. И изрази убеденост, че магистратите са спазили всички правила. Той напомни на Гечев, че не прокуратурата, а Министерство на вътрешните работи разкрива престълленията, а прокуратурата поддържа обвинителния акт в съда.„Има десетки хиляди каузи на година, които са спрени, тъй като изпълнителната власт не е разкрила закононарушенията. Не заради това, че прокуратурата не си е свършила работата“, сподели Гешев.Ивайло Мирчев от Демократична България уточни, че много хора чакат да получат действителен отговор по този случай. Той прикани Гешев да отговори малко и ясно на какъв стадий е следствието по случая и потърсен ли е IP адресът на изпращача на фотосите.

И на тези въпроси Гешев сподели, че няма право да отговори, защото ще наруши конституцията и препрати Мирчев към прессъобщенията на прокуратурата.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ попита Гешев кога ще си подаде оставката, а той отговори, че няма да го направи. „Ще ви кажа за какво няма да си я подам, продължи Гешев. – Защото за пръв път бяха повдигнати обвинявания на настоящи министър и зам.-министър (Нено Димов и Красимир Живков – б.р.). За пръв път милиард и петстотин милиона евро бяха запорирани, за пръв път бяха повдигнати обвинявания на хора, които някои смятаха за недосегаеми, беше решен казусът с телефонните измамници, който в този момент се завръща, с битовата престъпност, който също се завръща. Решихме десетки проблеми. Срамът е за тези, които ги пазят и влизат в джиповете им“, разгласи още Гешев. След което стана и си потегли.„Тръгвате ли, господин Гешев“, попита го шефът на комисията Михал Камбарев. И съвещанието беше прекратено. За страдание, имам чувство, че се намираме в предизборна обстановка, изпитвам почитание към Народното събрание, само че, за жалост, това, което се случи на комисията, ме кара да се усещам неловко, сподели основният прокурор пред медиите, откакто излезе от залата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР