Прокуратурата не беше уведомена за действията на МВР, както изисква

...
Прокуратурата не беше уведомена за действията на МВР, както изисква
Коментари Харесай

Ясен Тодоров, НСлС: Премиерът иска да нарежда на прокурорите кой да бъде арестуван

Прокуратурата не беше известена за дейностите на Министерство на вътрешните работи, както изисква Наказателно-процесуален кодекс. Това съобщи Ясен Тодоров, зам.- шеф на Националната следствена работа във връзка арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов.

По негово мнение процедурите са доста тежко опорочени, а министър председателят жестоко погазва закони.

" В член 212 от Наказателно-процесуален кодекс написа, че досъдебното произвеждане се образува с разпореждане на прокурор. Проверката, осъществена по закона на Министерство на вътрешните работи от декември доникъде на март не е завършила по законосъобразния метод. Ако чиновниците на Министерство на вътрешните работи са открили данни за осъществено закононарушение и за причинителите, било е редно да рапортуват това в СГП и в случай че прокурорът показа тяхното мнение да образува наказателно произвеждане и да предприеме последващи дейности по следствие. Ако има данни за някои лица, че са направили закононарушение, да бъдат приведени в качеството на обвинени и да им бъдат взети съответните ограничения за неотклонение ", сподели Тодоров.

По думите му обаче се случва следното: " Миналия четвъртък министър председателят вика чиновници на Министерство на вътрешните работи в своя кабинет, споделя им, че знае нещо по този случай, те го разпитват и очевидно там са дадени нарежданията за последващите процесуално следствени дейности. С акта на разпита на премиера се смята, че е стартирано досъдебното произвеждане. Но тук отново е нарушен Наказателно-процесуален кодекс ", сподели Тодоров, тъй като в алинея 2 са уредени изключенията за започване на произвеждане - то може да не се образува от прокурор единствено в случаите на необходимост, каквото може да е разпит на очевидец, само че когато незабавното осъществяване на този разпит е единствената опция за събиране и опазване на доказателства.

Тодоров съобщи, че в този разпит не е видял нещо, което е доказателство по делото. Категоричен е, че Министерство на вътрешните работи е следвало неотложно да уведоми прокуратурата, не по-късно от 24 часа.

Според Тодоров с арестите ръководещите са целели две неща - да упражнят репресии към своя политически съперник и да се опитат да дискредитират българската прокуратура, като употребяват клишето - " ние ги хващаме, те ги пускат ".

" Нещата, които се случват са страшни, тъй като се получава по този начин, че изпълнителната власт се пробва да изземва пълномощия на единствения конституционно избран орган, който реализира контрол върху досъдебното произвеждане, има право да образува досъдебно произвеждане, да повдига обвиняване и да го пази пред съда. При образуването на производството министър председателят има качеството на очевидец, той няма права да се среща с материали ".

" На 17 март министър-председателят, министърът на вътрешните работи, началникът на кабинета, вземат решение да арестуват някогашния министър председател на България без за това да е известен единствения конституционно избран орган. Това е Денят на незаконното безумство 2 ", сподели Тодоров.

По думите му войната против прокуратурата и против основния прокурор се води, тъй като актуалната изпълнителна власт желае да прави с прокурорите това, което направи с проверяващите чиновници - да ги извика в кабинета и да им подреди какво да вършат - кой да бъде задържан.

Нарежда на прокурорите кой да бъде задържан, а на следващия ден ще желае да изземе функционалностите и на съда и да каже кой е отговорен и кой да бъде наказан. Ако в тази война победи изпълнителната власт, страната ще загуби. Това е ужасно и чудовищно, сподели Тодоров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР