Прокуратурата излезе с горещи данни за запаисите, за които се

...
Прокуратурата излезе с горещи данни за запаисите, за които се
Коментари Харесай

От последните минути: Прокуратурата оневини Борисов за скандалните записи!

Прокуратурата излезе с горещи данни за запаисите, за които се твърдеше, че са на премиера Бойко Борисов.

Вижте целия текст:

Във връзка с голям брой запитвания от медии и поради високия публичен интерес, след позволение на наблюдаващия прокурор, Специализираната прокуратура (СП) дава следната информация:

По сигнали на Христо Иванов, ръководител на политическа партия, съдържащи изказвания по публикувани в средствата за всеобщо осведомление аудиозаписи, „ в които се чува глас, наподобяващ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов “ е формирана прокурорска кореспонденция в СП.

Извършена е инспекция по реда на чл.145, ал.1, т. 2 от Закон за съдебната власт с предмет изясняване на събитията по наличието на извършените диалози, с оглед определяне на данни за закононарушения от общ темперамент.

В хода на инспекцията са снети пояснения от Бойко Борисов, Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова, Биляна Гълъбова, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Изискани са голям брой документи и информация от разнообразни институции и институции. За определяне на действителното наличие на аудиозаписа е назначена техническа експертна информация, която открива еднаквост сред наличието на записа и възпроизведения диалог в сигнала.

Анализът на събраните материали по преписката сочи следното:

Не се открива да е провеждан визираният в сигналите диалог сред министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министър председателите на Бавария, Полша и Унгария в наличие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната интервенция на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в активността на АДФИ и КФН във връзка с сдружението „ Еврохолд България” АД и непозволени дейности от страна на тези органи по отношение на сдружението, не са открити данни за упражнено въздействие или влияние върху представител на посочените две институции.

В несъгласие със декларираното в записа и в сигнала, се установи, че АДФИ не е правила финансова ревизия на „ Еврохолд България “ АД за интервала от 2018 година до м. август 2020 година

През м. април 2019г. от КФН е осъществена инспекция на „ Еврохолд България” АД за спазването на ЗППЦК, ЗКФН и другите нормативни актове по използването им. Проверката е била ориентирана към анализиране на финансовото положение на сдружението по отношение на изразено желание на същото да придобие активите на „ ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ ЧЕЗ Електро България” АД. Предметът на договорката налагал да се откри дали „ Еврохолд България” АД има нужния финансов запас освен да заплати цената по договорката, само че и да поддържа съответна инфраструктура в електроснабдителния бранш в Република България.

Не е открито каквото и да било влияние от страна на министър - ръководителя Бойко Борисов по отношение на наказателното произвеждане против Александър Манолев. Събраните данни сочат, че наблюдаващите прокурори са изпълнявали отговорностите си по Наказателно-процесуален кодекс и са вземали решения според вътрешното си разбиране, въз основа на доказателствата по делото, като не им е оказвано каквото и да било въздействие в тази връзка.

Установено е по преписката, че не са налице данни за предписание от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър – ръководител, за осъществяване на инспекция във връзка с Елена Йончева и свързани с нея лица по отношение на усвояването на средства от Европейски Съюз по оперативни стратегии.

Доколкото са били осъществявани инспекции от страна на ДФЗ и други способени органи, то същите са били регламентирани, в сходство със законовите пълномощия на проверяващите, като липсват данни за самодейност или интервенция на други длъжностни лица.

По отношение на изказванията в сигнала за коментар по адрес на ръководителя на Народното събрание, не се открити данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

След разбор на събраните в хода на инспекцията материали, наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за неналичието на задоволително данни, въз основа на които може да се направи основателно съмнение за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент. Поради това се е произнесъл с разпореждане за отвод от формиране на досъдебно произвеждане.

В резюме, следва да се подчертава, че „ както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура “, Прокуратура на Република България е призвана да следи за съблюдаване на законността и да притегля към наказателната отговорност направилите закононарушения от общ темперамент лица.

Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всевъзможен различен тип отговорности се реализират при разнообразни условия. Това няма отношение към наказателния развой, наказателната принуда и се осъществя от други субекти, а не от органите на правосъдната власт и по реда на Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР