Прокуратурата е възложила на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС)да провери

...
Прокуратурата е възложила на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС)да провери
Коментари Харесай

Записът на Радостин Василев провокира прокурорска проверка и изслушване на служби в парламента

Прокуратурата е упълномощила на Държавна организация " Национална сигурност " ( ДАНС )да ревизира вероятно закононарушение срещу републиката, а Народното събрание ще заседава изключително и ще изслуша ръководителя на ДАНС, шефа на Служба " Военно разузнаване " и ръководителя на Държавна организация " Разузнаване " . Повод както за инспекцията, по този начин и за изключителното съвещание е записът от среща на Националния съвет на " Продължаваме промяната ", огласен от Радостин Василев в петък.

Това излиза наяве от известия на уеб страниците на прокуратурата и на Народното събрание, оповестени в понеделник.

В записа,, се чува по какъв начин водачите на " Продължаваме промяната " Асен Василев и Кирил Петков и членове на партията разискват разнообразни политически тематики, измежду които връзките с ГЕРБ, идните локални избори, както и промяната на фрагменти в държавни служби, които са утвърдени от " посолства " на други страни.

В понеделник от пресцентърса на прокуратурата, че са получили сигнал от депутати от " Възраждане " и от представители на Вътрешна македонска революционна организация, в който се твърди, че по време на конференцията на Радостин Василев са били изнесени данни за закононарушения срещу републиката, по-конкретно по член 103 и член 105 от Наказателния кодекс.

Затова наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура е упълномощил на ДАНС да извърши инспекция по случая.

В същото време от пресцентъра на Народното събрание оповестиха, че ръководителят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание във вторник от 13.00 часа. То е по искане на народните представители от " Възраждане " Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев .

На него ще бъдат изслушани ръководителят на ДАНС, шефът на Служба " Военно разузнаване " и ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " по отношение на " изнесените изказвания от депутат от парламентарната група " Продължаваме промяната – Демократична България ", че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на непознати страни ", се споделя в известието.

Още в петък, незабавно след разгласяването на записа от Радостин Василев, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " поради изявленията, свързани с възможни смени в управленията на службите за сигурност.

Повод за тези обвинявания бяха думите на водачите на Политическа партия, че службите за сигурност би трябвало да бъдат взети от контрола на президента Румен Радев и в техните управления да бъдат назначени " наши хора ", които " са утвърдени от посолствата и нямат нищо общо с ГЕРБ ".

В записа, пуснат от Радостин Василев, съпредседателят на Политическа партия Асен Василев споделя, че по предложение на премиера в възможния ротационен кабинет Народното събрание ще утвърди нови ръководители на ДАНС, основен секретар на Министерство на вътрешните работи (Министерство на вътрешните работи), ДАР (Държавна организация " Разузнаване " ), НСО (Национална работа за охрана), ДАТО (Държавна организация " Технически интервенции " )и вероятно военното разузнаване. Това по думите на Кирил Петков е нужно, с цел да се почисти " съветския актив, който е влезнал надълбоко в службите ".

В неделя пред Нова телевизия Асен Василев отбрани думите, изречени на съвещанието на Политическа партия, като удостовери, че партията желае да смени състава на всички служби в страната, както е направил президентът посредством служебното държавно управление. Според Василев съветските ползи са надълбоко проникнали в българската система за сигурност, като той даде за образец това, че 24 часа преди нашествието на Русия в Украйна службите са казвали, че инвазия няма да има.

Василев застана и зад думите, че назначенията са утвърдени от партньорските служби от съюзите, в които България взе участие. Той сподели, че това е належащо изискване, записано в закона и че България взема сама решения за себе си, само че води групова политика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР