Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова,

...
Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова,
Коментари Харесай

След 12 години - прокуратурата е прекратила делото срещу Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила следствието против някогашния обществен министър Емилия Масларова, заяви. Това се случва 12 години след шумния старт на делото.
Още по тематиката
Тя беше подведена под отговорност за заграбване на над 11 млн. лв. при ремонта на Центъра за сложно обществено обслужване в Стара Загора. Прокуратурата твърдеше, че министърката в кабинета " Станишев " е направила закононарушение по работа. Заедно с нея упрекнати бяха притежателят и шефът на компания " Стара Загора 2007 ", неин заместник-министър, някогашният основен секретар на общественото ведомство, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните действия.

Делото против Масларова беше формирано през лятото на 2009 година, а през ноември същата година основният прокурор Борис Велчев изиска депутатския й имунитет, от който тя сама се отхвърли. Процесът влезе в Софийския градски съд през 2010 година Пет години по-късно всички подсъдими бяха оправдани .

След още година излязоха и претекстовете на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче одобриха, че против някогашния обществен министър има събрани годни доказателства за осъществени закононарушения и присъдите на втора инстанция биха били неоправдателни, в случай че не са били " алогичните и неуместни " изказвания в обвинителния акт. Така през юни 2017 година апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, с цел да бъде то поправено. В последна сметка държавното обвиняване го е прекратило.

През 2019 година Масларова осъди България в Европейския съд по правата на индивида за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди, плюс 3000 евро за правосъдните разноски. Страсбург одобри, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на представителя на основния прокурор (по това време държавното обвиняване се оглавяваше от Борис Велчев, а представител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото й да бъде считана за почтена до влизане в действие на присъда, е нарушено и от самия Велчев с настояването до Народното събрание за свалянето на имунитета й, както и с имитация на премиера Бойко Борисов, преразказана в столичен вестник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР