Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на
Коментари Харесай

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лв. на бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин -

Прокуратурата е наказана да заплати 20 000 лв. обезщетение на някогашния зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за занемареност във връзка със самолетни билети на министерството.

Това излиза наяве от решението на Софийският апелативен съд, с което втората инстанция понижи с 5 000 лв. сумата, която държавното обвиняване би трябвало да заплати на Ангеличин, заяви „ Лекс “. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му заплати 25 000 лв., а е за 100 000 лв..

Той го заведе, откакто Върховният касационен съд (ВКС) го оправда дефинитивно по делото, по което беше обвиняем дружно с някогашния външен министър и народен представител от ГЕРБ Даниел Митов. Обвиненията към тях бяха за това, че Министерство на външните работи не е оповестило социална поръчка, а е сключило съглашение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), с цел да употребява услугите на туроператорска компания, с която постоянен контракт имало единствено Министерство на земеделието и храните. 

Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на компанията близо 500 000 лв., без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това компанията върна парите, само че тезата на обвиняването беше, че закононарушение има, тъй като казусът е като кражба на портмоне, след която причинителят е хванат и е върнал парите.

Ангеличин беше упрекнат в занемареност, тъй като не е извършил задължението си да управлява работата на шефовете на дирекциите „ Бюджет и финанси “ и „ Управление на собствеността и материално – техническо обезпечаване “. Тази му отговорност била предоставена със заповеди на министъра, само че Върховен касационен съд откри, че на никое място в тези заповеди не се приказва за сходна отговорност на Ангеличин, а най-после и прокуратурата не поддържаше обвиняванията.

Делото продължи близо 3 години, а на първа инстанция спецсъдът осъди Ангеличин на 4 години затвор и 4000 санкция. Макар да беше оневинен от идващите две инстанции, неоправдателната ефикасна присъда също е измежду причините за по-високо обезщетение за вреди, което обаче дължи прокуратурата.

„ С оглед нормалните вреди, търпени от процесния противозаконен акт, същият е изпитвал терзание, че ще бъде незаслужено наказан, засилено от първоинстанционната неоправдателна присъда, уронени са били и достойнството и достолепието му. Отделно, с оглед спецификата на обвиняването, е бил оскърбен и професионалният му престиж. На наказателното произвеждане е дадена и извънредно огромна публичност, водеща до накърняване на положителното име на ищеца пред неустановен кръг от хора, при съществуване на данни, че точно представител на прокуратурата е популяризирал информацията за обвиняването, след това прието за нелегално “, стимулира се апелативният съд.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР