Прокуратурата е най-стабилната институция в държавата в момента и единственият

...
Прокуратурата е най-стабилната институция в държавата в момента и единственият
Коментари Харесай

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Прокуратурата е най-стабилната институция в страната сега и единственият ярък лъч на нормалност. Това счита основният прокурор Иван Гешев. Мнението си той изрази по време на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание, където е на чуване по точка " Обсъждане на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи ".

Отговорът на Гешев пристигна след въпрос на депутати от " Продължаваме промяната ", че Антикорупционен фонд отбелязва нулева година за влезнали в действие присъди по високите етажи на властта за 2021 година, съпоставено с отчети за работата на прокуратурата, която я дефинира като доста добра.

" Тази теза е за политическа приложимост ", сподели той и цитира известна статистика и отчети. Седем души на високи равнища в страната са измежду разследваните за корупция от спецпрокуратурата предходната година , сподели основният прокурор. Общо 66 души са предадени на съд от спецпрокуратурата м.г. Нямам спомен тази година Министерство на вътрешните работи да е докладван случай за корупция, в който взе участие лице от високите етажи, регистрира Гешев.

" Дали няма резултати, това не е истина, има и доклад на прокуратурата за корупцията и проведената престъпност ", добави Гешев и предложи " брошура 1 " Какво не знаем за основния прокурор ", както и активността на " Отворено общество " по тематиката.
 Гешев: Работата на Министерство на вътрешните работи и Народно събрание връща наркомафията
Гешев: Работата на Министерство на вътрешните работи и Народно събрание връща наркомафията

Главният прокурор вижда вихреща се престъпност

Борбата с корупцията е проблем на цялата страна, прокуратурата не разкрива закононарушения , безапелационен е той. Министерство на вътрешните работи не е докладвало закононарушения по висшите етажи на властта от настоящото държавно управление, добави още той. Сигналите били от медии и жители, а не от изпълнителната власт.

Отказ на взаимоотношение с прокуратурата, вижда основният прокурор. По думите му, статистиката демонстрира, че страната ни сега " може би е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма корупция ", въпреки той да се съмнява. Поискана бе информация за делата по " Осемте джуджета " и шкафчетата с кюлчета на Бойко Борисов. " Нямам желание да вземам участие в възможна политическа обстановка ", отговори Гешев.

" Джуджета, герои, кюлчета, не сме в детските години да си приказваме, тематиката е изчерпана ", отговори той и прикани да се четат решенията на Конституционен съд.

От своя страна депутати от Българска социалистическа партия се възмутиха, че основният прокурор им дава оценки, че " нищо не схващат " посредством раздаването на пакети с правна литература. От Движение за права и свободи дефинираха срещата в комисията " като политическо заседание ". Народни представители от ГЕРБ също желаеха експертен диалог - за делата и магистратите от Спецсъда. Дани Каназирева попита " да вземем за пример, дали има обтегнат чадър над Кирил Петков по най-малко три проблема ". Иван Гешев отговори, че " има прошка на проведената престъпност в окръжните градове ", а депутатът от Демократична България Атанас Славов отвърна, че " това е политическо говорене ".

" Пропагандните клишета от разнообразни направления, че е безконтролен и безотчетен основният прокурор са политически клишета ", заключи той и изиска съпоставяне с европейските основни прокурори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР