Прокуратурата е научила от медиите за решението България да изгони

...
Прокуратурата е научила от медиите за решението България да изгони
Коментари Харесай

Прокуратурата няма данни от службите за нерегламентирана дейност на изгонените руски дипломати

Прокуратурата е научила от медиите за решението България да изгони 70 съветски дипломати . " В прокуратурата не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана активност на територията на страната ", изясни пред " Дневник " представителят на основния прокурор Сийка Милева.

От държавното обвиняване насочиха въпросите за решението за изгонването на дипломатите към държавното управление. По-рано през днешния ден партиите в Народното събрание реагираха на решението разнопосочно - някои го поддържаха и го дефинираха като закъсняло, а други насочиха рецензии към премиера Кирил Петков и настояват, че решението е взето еднолично.

Вчера външно министерство заяви, че на дипломат Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и лист с имената на тези, " които следва да изоставен територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 година ".

Освен това краткотрайно се закрива съветското генерално консулство в Русе, а България ще закрие краткотрайно своето консулство в Екатеринбург. Това е невиждано за връзките сред двете страни от доста десетилетия.

През последните няколко години прокуратурата стартира няколко досъдебни производства за шпионаж в интерес на Русия. До момента практиката демонстрира, че информацията се подава от службите към прокуратурата, която стартира следствие, в случай че има съображение за такова, а редом с това Министерството на външните работи подхваща дипломатически дейности.

Последно на 1 април Министерството на външните работи разгласи в известие до медиите, че е връчило нота, с която дипломатически чиновник от съветското посолство се афишира за личност нон грата, като му се дава 72-часов период да напусне страната. В известието се прецизира, че дипломатът " е осъществявал на територията на страната активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", а малко по-късно прокуратурата разгласи, че по следствието на Специализираната прокуратура и Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) за шпионска активност в интерес на Русия е било открито, че първият секретар на посолството на Русия в България евентуално е събирал информация " от национално значение ".

На 2 март основният прокурор Иван Гешев заяви, че спецпрокуратурата и Държавна организация " Национална сигурност " са почнали следствие против съветски посланик и български военачалник от запаса за нерегламентирана разследваща активност.

На 19 март 2021 година шестима души, измежду които някогашни и сегашни военни, бяха арестувани и упрекнати в присъединяване в шпионска мрежа, работила в България и изнасяла класифицирана информация за България, НАТО и Европейски Съюз в интерес на Русия. Заради абсурда България разгласи двама съветски дипломати за личност нон грата, а ден по-късно от Русия предизвестиха, че ще последва ответна огледална реакция.

През декември 2020 година бе направено сходно известие за военния аташе Василий Сазанович. Два месеца по-рано, след известие на прокуратурата за дипломати, работили, с цел да предадат държавни и служебни секрети за военнопромишления комплекс на България на съветското военно разузнаване, бяха оповестени за " личност нон грата " още двама души.

През януари 2020 година бяха изгонени двама души - един от посолството и различен от комерсиалното посланичество - по съмнения в шпионаж.

В края на октомври 2019 година съветски посланик - съгласно голям брой изявления първи секретар в задачата в София - бе разгласен за " личност нон грата " (става въпрос за Владимир Русяев, чието име изчезна съвсем по същото време от уеб страницата на посолството). Тогава Русия отвърна огледално.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР