Прокуратура внесе обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от

...
Прокуратура внесе обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от
Коментари Харесай

Иван Портних на съд заради замърсяването на Варненското езеро

Прокуратура внесе обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, измежду които е някогашния кмет на морския град Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, че е позволил да бъдат нечисти морските води. Това деяние е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс планува за това закононарушение наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв..

На Портних Варненската окръжна прокуратура е повдигнато обвиняване също, че като длъжностно лице не е положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството на предоставената му работа и от това е последвала забележителна щета в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор.

Обвиняем за случая е Ботьо Табаков, шеф на компанията " БТ-Инженеринг " ЕООД, която е профилирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в областта на околната среда и ръководството на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото сдружение, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, открила годността за прилагане на плана " Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския регион " Аспарухово " в помпена станция и транспортиращ водопровод ". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвиняване за документна машинация в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай, за която в Наказателен кодекс наказването е „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 години.

Внесените в съда материали от следствието са 114 тома.

Предстои делото да бъде разпределено на правосъден състав от Окръжен съд – Варна и да бъде планувано разпоредително съвещание, на което да се реши подсъдно ли е съда, по какъв ред ще протече, ще бъде ли желан отказ на правосъдния състав, както и дали на досъдебното произвеждане са били позволени основни процесуални нарушавания, които да са нарушили правата за подсъдимите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР