Производството на чиста енергия, в частност вятърна и слънчева, в

...
Производството на чиста енергия, в частност вятърна и слънчева, в
Коментари Харесай

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Производството на чиста сила, в частност вятърна и слънчева, в международен мащаб, доближи рекордните 12% от международното произвеждане на електрическа енергия предходната година, по отношение на 10% през 2021 година, Това сочат данни от отчет на самостоятелния мозъчен концерн за климата и силата Ember, цитиран от Reuters.

Ember проучва данни за енергийния бранш от 78 страни в международен мащаб. Според отчета всички възобновими енергийни източници и нуклеарната сила дружно съставляват 39% дял от международното произвеждане предходната година, като делът на слънчевата сила се е нараснал с 24%, а на вятърната със 17% на годишна база.

Дори на фона на енергийната рецесия и възраждането на някои остарели въглищни електроцентрали в избрани страни, с цел да отговорят на търсенето, производството на въглища набъбна с едвам 1,1%, до момента в който производството на електрическа енергия от газ понижава с 0,2%.

С 1,3% са се нараснали излъчванията на CO2 от енергийния бранш предходната година. Растежът в производството на вятърната и слънчевата сила забави това повишаване. Ако си представим, че цялата електрическа енергия от вятърна и слънчева сила идваше от изкопаеми горива, то излъчванията от енергийния бранш щяха да бъдат с 20% по-високи през 2022 година, се споделя в отчета.

При междинен растеж на търсенето на чиста сила, Ember предвижда, че производството на изкопаеми горива ще намалее с 0,3% тази година, както и по-големи спадове през идващите години.

Енергийният бранш е топ източник на излъчвания на CO2. Международната организация по енергетика счита, че би трябвало да стане първият бранш, който ще доближи чисти нулеви излъчвания до 2040 година и това би означавало, че вятърната и слънчевата сила ще би трябвало да доближат 41% от международното произвеждане на електрическа енергия до 2030 година Това обаче се случва със относително мудни темпове.

В Германия да вземем за пример едвам 551 вятърни турбини са конфигурирани през предходната година и това на фона на проектите на страната да затвори на всички въглищни електроцентрали в страната до 2038 година Според канцлера на страната Олаф Шолц Германия ще би трябвало да конфигурира „ четири до пет вятърни турбини дневно “ през идващите няколко години, с цел да отговори на потребностите си.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР