Производството на чипове може да се сблъска с ново препятствие

...
Производството на чипове може да се сблъска с ново препятствие
Коментари Харесай

Суша в Тайван може да задълбочи кризата с чиповете


Производството на чипове може да се сблъска с ново затруднение – липса на вода
(снимка: CC0 Public Domain)

От 1 юни Тайван ще затегне рестриктивните мерки за потребление на вода в огромните центрове за произвеждане на чипове Синчу и Тайчжун, поради сушата на целия остров – в случай че до тогава не стартират обилни превалявания, съобщи държавното управление.

Определяйки сушата като най-лошата в историята на острова, министерството на стопанската система съобщи, че при липса на дъжд ще вдигне равнището на ограничавания за потреблението на вода до най-високото допустимо ниво. То изисква от фирмите в двата научни парка да понижат потреблението си на вода със 17%, заяви.

Язовирите в централните и южните региони на острова са на равнище под 5% от потенциала, сподели министерството. В обезверените си опити за обезпечаване на вода то се е насочило към към 160 кладенци и съоръжения за обезсоляване на морска вода.
още по тематиката
Най-големият производител на чипове по контракт, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (), има заводи както в Синчу, по този начин и в Тайчунг. От чипмейкъра обявиха пред Ройтерс, че до момента сушата не е имала въздействие върху производството и че ще продължи да понижава потреблението на вода и да купува вода, докарвана с камиони-цистерни за някои свои цехове.

Друг огромен производител на чипове – United Microelectronics Corp () – съобщи, че е подхванал голям брой ограничения за икономисване на вода. „ Няма влияние върху производството ”, настояват от компанията.

Освен като липса на водни резервира, сушата визира страната и нейната промишленост и индиректно: тя изостри проблемите с ръководството на електрическата енергия, което докара до две огромни спирания на електрозхранването на целия остров в границите на по-малко от седмица.

Президентът Цай Инг-вен даде обещание тази седмица да „ прегледа ” ръководството на електрическата енергия. Сушата значи, че електричеството, генерирано от водноелектрически централи, е незадоволително, сподели пък държавният снабдител на електрическа енергия Taipower.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР