Производство по несъстоятелност на физическо лице да се открива, ако

...
Производство по несъстоятелност на физическо лице да се открива, ако
Коментари Харесай

Скача размерът на необслужваните задължения при личен фалит

Производство по неплатежоспособност на физическо лице да се открива, в случай че длъжникът в продължение на 6 месеца не извършва заплащания на отговорности на стойност 30 минимални работни заплати или при сегашната МРЗ – 23 400 лв..

Това плануват промени в Закона за персоналния банкрут, импортирани сред първо и второ четене на законопроекта в Народното събрание. По този метод ще се открива произвеждане при по-висок предел на задлъжнялост и с това ще се ограничи възбуждането на правосъдни производства за отговорности, които не съставляват стопанска тежест, аргументират се депутатите от ГЕРБ, които са вносители на измененията.

В признатия на първо четене вид се предвиждаше несъстоятелен да е дебитор, който има дълг в размер на над 10 минимални заплати или 7800 лв. през тази година.

От критериите за непочтеност да отпадне, когато длъжникът е учредил ипотека или залог за непознато обвързване, е друго от предложенията. Освен това като безкористен дебитор няма да се смята този, които се е разпоредил с имущество в интерес на обвързвано лице.

Предлага се увеличение на три месеца на периода за предявяване на взимането на заемодател, защото кредиторите може да са освен компании, само че и обособени жители и по този начин ще се обезпечат в по-голяма степен ползите им, показват депутатите.

В плана е записано още, че в случай че след погасяване на отговорностите на длъжника са останали неудовлетворени кредитори, то той няма да има право да прави комерсиална активност като едноличен търговец, да заема длъжността шеф или член на контролен орган в комерсиално сдружение или кооперация, както и да бъде безкрайно виновен съучастник във компания, ликвидатор, пълномощник или материално-отговорно лице.  

От „ Демократична България “ също оферират да се разшири кръгът на недобросъвестните длъжници, като се прибавят и тези, които са направили покупко-продажби, увреждащи интереса на кредиторите, които са учредили вещно поръчителство за непознат дълг, както и тези, които са се разпоредили със свое имущество, когато насрещната рекламация е нееквивалентна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР