Производителят на ваксини Модерна обяви, че започва съдебно преследване срещу

...
Производителят на ваксини Модерна обяви, че започва съдебно преследване срещу
Коментари Харесай

Модерна съди Пфайзер и Бионтех за нарушени патенти при Covid ваксината

Производителят на ваксини " Модерна " разгласи, че стартира правосъдно гонене против фармацевтичните конкуренти  " Пфайзер " и " Бионтех " за нелегално потребление на патенти при създаването на първата ваксина за Covid-19. Очаква се формален коментар от упрекнатите компании.

Американската фармацевтична компания твърди, че иРНК технологията, която е създадена от техните специалисти години преди пандемията е била изкопирана от съперниците и употребена за производството на ваксини за целия свят.

Не е ясно за каква сума се упорства в правосъдния иск. Дела са заведени в американския щат Масачузетс и в немския град Дюселдорф, където са регистрирани " Пфайзер " и " Бионтех ".

" Трябва благодарение на закона да защитим новаторската иРНК технология, в която бяхме първи ", съобщи изпълнителният шеф на Модерна  Стефан Бансел. Компанията е вложила милиарди в изобретяването и развиването на патентованата технология, години преди пандемията от  Covid-19.

Според " Модерна " имунизацията за коронавируса  на " Пфайзер " и " Бионтех " нарушава патенти, подадени сред 2010 и 2016 година

" Тази новаторска технология беше от решаващо значение за създаването на личната иРНК ваксина за Covid-19 на " Модерна ", " Спайквакс ". " Пфайзер " и " Бионтех " копираха тази технология без разрешението на " Модерна ", с цел да създадат Комирнати ", добави шефът на " Модерна ".

В обяснението на Европейската комисия за действието на имунизациите се споделя, че технологията на иРНК, употребена в инжекциите на " Модерна " и " Пфайзер " - " Бионтек ", кара клетките да изградят безвредна част от протеиновия  шип, намиращ се на повърхността на ковид, който предизвиква Covid-19. След като основат този белтък, клетките могат да разпознават и да се борят с същинския вирус.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР