Производителят на стартерни акумулатори, тягови и стационари батерии "Елхим Искра"

...
Производителят на стартерни акумулатори, тягови и стационари батерии "Елхим Искра"
Коментари Харесай

Дивидентът при Елхим Искра ще зависи от Ковид-19

Производителят на стартерни батерии, тягови и стационари акумулатори "Елхим Искра " АД - Пазарджик събира своите акционери на постоянно общо заседание на 13 май. Най-сладкият миг постоянно е разпределението на облагата от миналата година и определянето на размера на дивидента. И тази година тази точка участва в дневния ред, само че няма изрично предложение за систематизиране на финансовия резултат. "С оглед на икономическата конюнктура, съветът на шефовете предлага облагата за 2019 година да се разпредели по предложение на акционерите към датата на осъществяване на общото заседание, според от положението и вероятностите на сдружението ", е формулировката в плана за решение.

От 23 март предприятието прекрати индустриалния развой за една седмица. Този период може да бъде продължен при нужда, означават от завода в Пазарджик. Средният брой чиновници в сдружението към края на предходната година е по-малък от 500 души.

"Към датата на правене на този отчет ние към момента не можем да дадем количествена оценка за въздействието на Covid-19 на нашата бизнес активност и вероятните промени на финансовата обстановка на пазарите, на които оперираме.Ефектът от ограниченията, които държавните управления подхващат по отношение на Covid-19 оказва значително отрицателно въздействие върху икономическите настроения и световните условия на бизнес. Това евентуално ще ни накара да ревизираме надолу предварителните си прогнози за растеж през втората половина на 2020 година. Очакваме по-конкретни данни да можем да публикуваме в края на месец април с общественото съобщение за първо тримесечие на годината ", означават мениджърите в своя отчет за активността и въздействието на Covid-19.

Преди седмица управлението на "Стара планина холд " АД предложи на препоръките на шефовете на предприятията от групата на холдинга общите събрания на акционерите да разпределят част от облагата на сдруженията за предходната година под формата на дял. Предложението към "Елхим-Искра " АД бе за погашение общо на 351 517.74 лева или по 0.014 лева на акция. В известието от компанията майка тогава имаше ангажимента, че до провеждането на общите събрания на акционерите е допустимо да бъде направена преоценка на предложенията според от финансовото положение и вероятностите на сдруженията, които са свързани и с изменящата се конюнктура на пазарите на всяка от компаниите, повлияна от резултата от ограниченията, които държавните управления подхващат по отношение на Ковид-19.

"Елхим Искра " е експортно насочена компания. Продажбите в по-голямата си част (над 93%) се осъществят на външни пазари. Значителен дял от износа е ориентиран към страни от Европейския съюз, само че също по този начин и към Русия, Украйна и други, заради което продажбите на сдружението в огромна степен ще са според от положението и темповете на развиване на стопанските системи на тези страни. Евентуална дестабилизация на западно-европейския пазар би се отразила отрицателно и на продажбите на стартерни и тягови акумулаторни акумулатори на сдружението, означават мениджърите.

"Елхим Искра " АД има към този момент построена дивидентна "традиция ". Общата сума единствено за последните единадесет години е над 6 млн. лв.. От облагата за 2018 година за дял бяха заделени общо 403 528 лева лева. или по 0.016 лева за един брой.

"Елхим - Искра " АД е обществена компания с към 1700 акционери, като книжата й се търгуват на "Българска фондова борса " АД.

"Елхим Искра " е част от икономическата група на "Стара планина холд " АД, който е мажоритарен акционер в сдружението, притежаващ 51.40% от капитала. Останалите бумаги са систематизиране сред CPM-Plastic Machinery LTD с дял от 16.55% и други компании и самостоятелни вложители (свободно търгуваните акции), които имат 26.36 на 100.

Разбира се, до точката за систематизиране на облагата и за размера на дивидента ще се стигне едвам след приемането на отчета на мениджърите за активността на сдружението и на заверения от инспектор годишен финансов доклад за предходната година. "Елхим Искра " регистрира чиста облага от 447 хиляди лв..
Общото заседание ще разиска и предлагането за освобождение на членовете на съвета на шефовете - "Гарант-5 " ООД, Спас Борисов Видев и Васил Георгиев Велев, от отговорност за активността им през 2019 година. То ще одобри отчет за осъществяване на Политика за възнагражденията на членовете на борда и ще направи промени в този документ.
При липса на кворум събранието ще се организира на 27 май на същото място и при същия дневен ред.
Право на глас в общото заседание ще имат вложителите, които са си купили акции от "Елхим Искра " АД, до 27 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР