Американският дизайнер на чипове Nvidia прогнозира обороти за третото тримесечие над целта, акциите скочат

...
Производителят на чипове Nvidia прогнозира приходи за третото тримесечие над
Коментари Харесай

Производителят на чипове Nvidia прогнозира приходи за третото тримесечие над целите на Уолстрийт и каза, че ще изкупи обратно $25 милиарда повече от акциите му, тъй като продажбите се възползват от нарастващото търсене на неговите чипове, които захранват почти всички големи приложения за изкуствен интелект в света.

Акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния компания се повишиха с 8 процента в търговията след камбаната, достигайки най-високото си ниво за всички времена.

Прогнозата на Nvidia в сряда надхвърли очакванията с милиарди долари, демонстрирайки, че бумът на генеративни AI технологии, които могат да четат и пишат по човешки начини – и захранвани почти изключително от чиповете на Nvidia – не показва признаци на забавяне.

Допълнителните $25 млрд. обратно изкупуване на акции на Nvidia идват, тъй като акциите вече са се утроили тази година, превръщайки компанията в първия бизнес с чипове за трилиони долари, тъй като инвеститорите се обзалагат, че Nvidia ще бъде основният бенефициент от бума на AI.

Анализаторите изчислиха, че търсенето на ценните AI чипове на Nvidia надвишава предлагането с най-малко 50 процента, добавяйки, че дисбалансът ще остане на място през следващите няколко тримесечия.

„Компаниите по света преминават от универсални към ускорени изчисления и генеративен AI“, каза Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, в изявление.

Докладът на Nvidia повиши акциите на други големи технологични акции и компании, свързани с AI, като Microsoft скочи с 2,4%, Meta Platforms с 1,2%, а Palantir Technologies скочи с 4,2% в разширената търговия в сряда.

От стартиращи фирми с изкуствен интелект до големи доставчици на облачни услуги като Microsoft, всички търсят да се сдобият с повече чипове на Nvidia. Търсенето от Китай също е прекомерно, тъй като компаниите там правят бързи поръчки, за да натрупат чипове, преди да влязат в сила каквито и да е допълнителни ограничения на износа от САЩ.

„Доминираща позиция“

Компанията прогнозира приходи за третото тримесечие от около $16 милиарда, плюс или минус 2 процента. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха средно $12,61 млрд.

Коригираните приходи през второто тримесечие бяха $13,51 милиарда в сравнение с прогнози за $11,22 милиарда.

Приходите в бизнеса с центрове за данни на компанията са нараснали със 141% до $10,32 млрд. през тримесечието, приключващо на 30 юли, надминавайки прогнозите на анализаторите за $7,69 млрд. с повече от $2 млрд., според данни на Refinitiv.

„Резултатите за второто тримесечие подчертават доминиращата му позиция в овладяването на импулса на ИИ“, каза старши анализаторът на Insider Intelligence Джейкъб Борн. „И все пак, тъй като глобалният апетит към чиповете на Nvidia се засилва, преодоляването на препятствията по веригата на доставки за увеличаване на производството е от съществено значение.“

За тази цел Nvidia харчи много, за да осигури доставките. Компанията отчете 53-процентен скок до $11,15 милиарда на ангажиментите за инвентаризация от предходното тримесечие, до голяма степен поради дългосрочните нужди от доставки на нейните чипове за центрове за данни.

Анализаторите очакват приходите от сегмента на центъра за данни на Nvidia да се разширят до 40 милиарда долара за фискалната 2025 г., според оценки на Refinitiv, водени от предимството на Nvidia в AI чиповете и други свързани технологии, като например софтуера за поставяне на тези чипове в работят за захранване на продукти като ChatGPT.

Докато ключовият AI чип на конкурента Advanced Micro Devices се очаква да отнеме известен пазарен дял от Nvidia през следващата година, софтуерът на Nvidia има дългогодишна преднина пред своя CUDA конкурент, наречен ROCm, смятат анализаторите.

Продажбите на чипове, предназначени за персонални компютри и центрове за данни, бяха слаби през последните месеци, което навреди на индустрията за чипове. Но изкуственият интелект е светла точка, тъй като компаниите за облачни изчисления и стартиращите компании купуват чипове, свързани с изкуствен интелект, от Nvidia и други, като Broadcom и Marvell Technology.

Анализаторите очакват разходите за изкуствен интелект да продължат да нарастват за сметка на друго традиционно сървърно оборудване.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР