Производители на разсади за зеленчуци предупреждават, че български домати може

...
Производители на разсади за зеленчуци предупреждават, че български домати може
Коментари Харесай

Българските домати ще се появят на пазара едва в края на май

Производители на разсади за зеленчуци предизвестяват, че български домати може да се появят на пазара едвам към края на май, заяви Българска национална телевизия.

Тази година оранжерийното произвеждане закъснява поради високите цени на енергоносителите и невъзможността стопаните да отопляват парниците през зимата. Цените на разсада от български сортове не се повишили фрапантно, само че хората, които го създават са изправени пред тестванията и несигурността на пазара повлиян от инфлацията.

Във фамилната оранжерия на Здравка Дочева от пловдивското село Цалапица порастват 1500 корена доматен разсад от обичайни български сортове. Растенията се отглеждат по поръчка. А разноските тази година са по-високи, тъй като отопляват парника на ток.

Първият разсад ще бъде подготвен за засаждане след средата на април. Цената обаче е неразбираема.

" Той пазарът ще дефинира цената, аз нямам визия. Миналата година доматът беше 70 стотинки, пиперът беше 20 стотинки, някои продаваха и на 30 ", изясни Здравка Дочева.

В Ново село Георги Колев към този момент продава разсад за оранжерийни зеленчуци. Но е пресметнал, че макар инфлацията, с цел да остане конкурентен на пазара, може да усили цената единствено с 5 стотинки на корен.

" Петте стотинки са дребен %. Не ни устройват тези неща, само че няма по какъв начин да се откажем от това произвеждане, тъй като сме вложили доста средства. Не споделям, че ще банкрутираме, само че работим на доста ниска облага ", разяснява той.

Заради по-скъпото отопление оранжерийното произвеждане на зеленчуци у нас се е забавило с два месеца, сигнализират аграрни стопани. А това значи, че ранни български домати ще се появят на пазара едвам в края на май. Тогава цената на продукцията може сензитивно да падне.

" Тези, които са отоплявали, ще се засекат с тези, които са сега и става едно свръхпроизводство. Не знам какво ще стане с пазара, несъмнено ще бъде пренаситен ", разяснява Георги Колев.

Производителите се надяват най-лошото време за тях да е отминало. И с успокояването на цените на тока и пелетите, да падне и себестойността на оранжерийната продукция.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР