Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите

...
Производители на олио прогнозират увеличение на цената му през следващите
Коментари Харесай

Производители алармират: Цената на олиото ще се покачи

Производители на олио предвиждат нарастване на цената му през идващите седмици. Държавата регистрира задържане и чака намаляване на стойностите.

В магазинната мрежа бутилка от 1 л. олио коства от 3,5 до 5 лева Производителите предвиждат, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лева Клиентите споделят, че все по-рядко купуват първокласен артикул и го заместват с по-евтиния му вид. Повишението на цените се усеща по джоба, трансформира се в тежест на бюджета, води до ограничения, споделят клиенти.

„ Вече виждам кое е най-евтино и него взимаме, просто няма по какъв начин, справям се към този момент с цената, а не с качеството, което е на промоция – това взимам. Абсолютно не е обикновено и не престават да скачат цените, за жалост “, показа Надежда.

Производител от Добрич предвижда повишаване. Част от аргументите се крият в миналогодишната годишна продукция.

„ Основните фактори са следните – миналогодишната годишна продукция беше неприятна, което докара до понижаване на слънчоглед, освен в България, а и по света. Сега има огромно търсене, което докара до огромно повишаване на актуалната. Увеличени са и всички други индустриални разноски “, изясни Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, регистрират от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Скокът в този момент е 43% по отношение на същия интервал на предходната година.

Рекордът бил преди месец – покачването било над 52%, само че стойностите в този момент са арестувани.

Очаква се поевтиняване, съгласно страната.

„ Заради напрежението с енергийните запаси ще се следи задържане на цената и до момента в който се събере цялата годишна продукция, до момента в който се изкупи остарялата годишна продукция – ще забележим задържане на цената, по-късно стартира намаление. Нито един фактор от формиращите цената не демонстрира, че можем да отидем към прогресивен тренд “, уточни Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

И производители, и страната са безапелационни, че реколтата в този момент е добра и без олио в магазините няма да останем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР