Произведението на Йордан Радичков Нежната спирала е извън учебните помагала

...
Произведението на Йордан Радичков Нежната спирала е извън учебните помагала
Коментари Харесай

Спор за авторски прва: Учениците четат интерпретация на разказ на Радичков

Произведението на Йордан Радичков " Нежната серпантина " е отвън образователните пособия за 10 клас, заради проблем с авторските права.

Неуредени авторски права сред наследниците и издателството са повода от тази година учениците да не могат да учат цялото произведение на Йордан Радичков " Нежната серпантина ". Разказът е измежду знаковите в българска литература, твърди писателката Здравка Евтимова.

„ Когато бях в Съединени американски щати, в един от университетите ме питаха има ли български разкази, без които човечеството не би могло да продължи да живее. Български разкази. Дълго мислех не бях готова какво да отговоря, споделих моите обичани – " Песента на колелетата ", " Най-малката сестра " на Йордан Йовков и " Нежната серпантина " на Йордан Радичков”, уточни писателката.

Текстът е побран в христоматията за 10 клас. Но под заглавието му е изписано, че творбата е преразказ, а не истинското.

Авторският колектив на образователното пособие прави уточнението, че няма правото да употребява истинския текст на Радичков, тъй като наследниците му не са съгласни. Затова се постанова учениците да четат интерпретация.

„ Аз разбирам хората, които държат правата на този роман. Наследниците на Агата Кристи и до през днешния ден водят един заслужен и обезпечен живот, хората които държат правата имат и моралното обвързване това произведение да стига до повече сърца и повече хора”, изясни обаче Здравка Евтимова.

Наследниците на създателя имат право да претендират за авторски права и надлежно за парично заплащане за интервал от 70 години след гибелта на писателя.

Редно е да се учи Радичков, не можем да лишим нашите възпитаници от това, разяснява в предаването " Тази заран " Ваня Михайлова – зам.-министър на образованието. По думите й, даже целият роман да не е в учебника, учениците от 10 клас биха могли да го намерят другаде и да го прочетат. Тези авторски колективи, които са тръгнали да го преразказват, са намерели метод най-малко да дадат сюжета и да предизвикат учениците да четат, разяснява още Михайлова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР