Произведен от нектара на дърветата манука (Leptospermum scoparium), набиращия популярност

...
Произведен от нектара на дърветата манука (Leptospermum scoparium), набиращия популярност
Коментари Харесай

Мед от Манука, ползи за кожата

Произведен от нектара на дърветата манука (Leptospermum scoparium), набиращия известност мед от манука предлага доста изгоди за здравето на кожата.

Медът от манука може да се разпознава образно като типична вискозна течност от мрачен крем до тъмнокафяв цвят. Има изострен усет и текстурата му не е доста гладка, за разлика от други типове мед. Поради неповторимите си удобни за кожата качества, медът от манука се смята за супер мед.

Той е антибактериално, антивирусно, противогъбично средство, както и противовъзпалително и овлажняващо средство.

Мед от манука изгоди за кожата

Както всички типове мед, медът от манука също съдържа захари, витамини, минерали и разнообразни ензими. Но неговата компетентност е богатото му наличие на метилглиоксал, който има превъзходни антибактериални свойства.

Антибактериалната интензивност на меда се дължи най-много на водородния пероксид, когато глюкозооксидазата реагира с молекулите на глюкозата и кислорода във водата. Медът от манука обаче има непероксидно антибактериално деяние в допълнение към това, което се дължи на богатото наличие на метилглиоксал.

Повечето от изгодите за кожата от меда от манука в действителност се дължат на това, че е мед, само че той има някои спомагателни свойства, които способстват за неговата хубост.

1. Има антибактериални свойства

Полезен ли е медът от манука за вашата кожа? От епохи медът е бил скъп поради мощните си антибактериални качества. Това не е било загадка даже за античните египтяни, които са употребявали меда за редица медицински цели, в това число за лекуване на избрани кожни болести и очни болести.

Но едвам в края на 1800 година учените потвърдиха това, което египтяните са знаели от самото начало. Те откриха, че медът съдържа глюкозооксидаза, специфичен ензим, който трансформира захарта в лек, сходен на белина антисептик, който евентуално имате в аптечката си – водороден пероксид.

Но това, което прави манука неповторима измежду меда, е, че с изключение на водороден пероксид, той съдържа и мощно съединяване, наречено метилглиоксал.

Метилглиоксалът може да бъде даже по-силен антибактериален сътрудник от водородния пероксид. Всъщност има поддръжка, че може даже да е ефикасен в битката с изключително мощни бактерии, като стафилококовата бактерия или даже e.coli.

Когато става въпрос за вашата кожа, съществуването на тези мощни антибактериални субстанции може да бъде голяма изгода.

2. Може да е естествено противовъзпалително средство

Друго от описаните преимущества на меда от манука за кожата е, че той може да бъде естествено противовъзпалително средство, което е основен аспект в грижата за кожата. Това е по този начин, тъй като кожата ви е орган – в действителност тя е най-големият орган на тялото ви. И сходно на другите ви органи, той работи с имунната система на тялото ви, с цел да ви поддържа здрави.

Когато имунната система се задейства, да вземем за пример, от неща като инфекции или алергени, кожата ви може да реагира, като създава съединения, които убиват бактерии и вируси.

Но тези съединения също могат да причинят инфектиране, което единствено по себе си е имунен отговор. Това е опитът на кожата ви да изолира нездравословните сътрудници, до момента в който не можете да се справите с тях.

Най-честият симптом на инфектиране на кожата е съществуването на обрив или зачервяване. Може също да изпитате:

  • Мехури или пъпки
  • Сърбяща, лющеща се или суха кожа
  • Сърбеж, парене
  • Напукване или кървене
  • Топлина на кожата на мястото на обрива

В доста случаи възпалението, породено от бактерии, е главната причина за елементарното акне. Това значи, че медът от манука може да бъде ефикасен при  понижаване на пъпки, които другояче евентуално биха могли да доведат до белези от акне.

3. Може да има лечебни свойства

Колкото и добре да се грижите за кожата си, постоянно има късмет тя да получи увреждане или даже рани.

Когато това се случи, естествените лечебни свойства на меда от манука могат да бъдат ефикасни принадлежности за укрепване на рани, усмиряване на повредена кожа и възобновяване на тена ви.

Но за какво медът от манука може да бъде ефикасен при възобновяване на повредена кожа? Има два основни метода, по които този специфичен нектар може да насърчи изцелението:

  • Фибробласти – Има поддръжка, че медът от манука може да насърчи производството на специфични кафези, наречени дермални фибробласти. Тези кафези могат да оказват помощ на кожата ви да развие съединителната тъкан и да бъдат от решаващо значение за възобновяване на кожата ви от порязвания, ожулвания и други рани.
  • Влага – медът от манука оказва помощ да поддържате кожата си хидратирана, което оказва помощ на кожата ви да заздравее. Също по този начин може да помогне на кожата ви да сътвори естествена преграда, която да я защищава, до момента в който зараства.

Не е нужно да сте претърпели рисково пострадване, с цел да търсите докладваните лечебни свойства на меда от манука. Петната и пъпките постоянно могат да оставят мъчителни рани и рани, които медът от манука също може да помогне за облекчение.

4. Може да помогне за облекчение на физическия дискомфорт

Облекчението може да е измежду многото изгоди за кожата от меда манука.

Това е добра вест за вашата кожа, тъй като доста кожни проблеми, от ежедневни петна до съществени положения, могат да бъдат много мъчителни. Третирането на кожата ви с мед от манука може да бъде натурален метод да получите известно облекчение.

5. Може да успокои сухата кожа

Медът от манука може да помогне за облекчение на суха кожа или склонна към обрив.

В изследвания е потвърдено, че медът от манука доста усъвършенства и лезиите.

6. Овлажнява

Едно от най-хубавите неща, които можете да извършите за кожата си, е да я поддържате хидратирана. От понижаване на сухотата и елиминиране на омазняването до прикриване на петна, кожата ви се нуждае от влага, с цел да работи – и да наподобява – по най-хубавия метод. За благополучие, медът от манука може да помогне.

Защо медът от манука е добър за кожата, когато става въпрос за навлажняване? Просто е: медът от манука съдържа овлажнители, които са жизненоважни субстанции, открити в захарта и други храни. Овлажнителите извличат влагата от въздуха и от дермалния пласт на кожата ви към външния пласт или епидермиса.

7. Може да поддържа кожата мека

Може да употребявате мед от манука за кожа, която е мека и еластична. Отчасти това се дължи на тези овлажнители, които споменахме по-рано – когато кожата е овлажнена, е по-малко евентуално да стане груба, твърда или напукана от сухота, сърбеж и неспокойствие.

Но това е и с помощта на омекотяващите свойства на меда. Емолиентите са субстанции, които запълват пространствата сред кожните кафези с репаративни липиди, които могат да насърчат мека и гладка кожа.

8. Може да помогне за понижаване на признаците на стареене

Друга изгода е да помогне за понижаване на признаците на стареене, като бръчки и обезцветяване, породени от възрастови петна.9

На първо място, това е по този начин, тъй като Manuka съдържа:

  • Антиоксиданти – Медът от манука има антиоксидантни свойства, които са чудесни за вашата кожа. Антиоксидантите могат да оказват помощ на кожата да се заздрави, когато е изложена на нездравословни свободни радикали, а някои даже съдържат колаген, който оказва помощ на кожата да наподобява млада.
  • Водороден прекис – Както бе упоменато нагоре, Manuka, както всеки мед, съдържа водороден прекис, който е прочут със своите качества, сходни на белина. Това допуска, че Манука може да бъде от изгода за възстановяване на редица обезцветявания на кожата.

Използване на мед от манука за кожата

Сега, откакто сте прочели за евентуалните изгоди от меда от манука за кожата, евентуално се чудите по какъв начин можете да го включите в рутинната си грижа за кожата.

За благополучие има редица елементарни способи да извършите това.

Медът от манука се предлага в доста артикули за грижа за кожата като:

  • – маската за лице с мед от манука е един от най-хубавите способи да поглезите кожата си с баня с манука. Може да ви помогне да поддържате кожата си гладка и мека.
  • Почистващи артикули – Много почистващи артикули за лице, които можете да употребявате всеки ден, и тези, които са за спорадична приложимост, включват Manuka в своите съставки.
  • Балсами за лице – Балсамите са последната стъпка от всяка съответна грижа за кожата. Те задържат влагата и прибавят предпазен пласт към кожата ви, който я защищава от детайлите. Когато балсамът съдържа мед от манука, тези овлажняващи свойства единствено се ускоряват.

Освен това можете да употребявате мед от манука независимо, с цел да поддържате външния тип на кожата си, изключително когато имате характерни петна, белези или петна, които желаете да излекувате.

Мед от манука изгоди за кожата – Обобщение

Грижата за кожата ви е значима. Но в случай че не употребявате най-чистите артикули, не вършиме услуга на кожата си.

Точно тук се намесва меда. Независимо дали търсите да съживите епидермиса си или сте в търсене на новия си обичан всекидневен почистващ препарат за лице, манука има всички качества от които се нуждаете за по-гладък, по-блестящ и по-щастлив загар.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР