Произхождащи от малцинствата и новоизбрани в Конгреса, четирите демократки, взети

...
Произхождащи от малцинствата и новоизбрани в Конгреса, четирите демократки, взети
Коментари Харесай

"Отрядът" - кои са четирите жени в Конгреса, които вбесяват Тръмп

Произхождащи от малцинствата и новоизбрани в Конгреса, четирите демократки, взети на прицел от Доналд Тръмп, въплъщават лявото крило на партията. A sпоред някои - и бъдещето му поради безмилостната си съпротива против американския президент, с която рискуват да провокират остра дискусия.

Те се трансфораха в " отряда ", откакво през февруари влязоха в Камарата на представителите. Александрия Окасио-Кортес (Ню Йорк), Илхан Омар (Минесота), Аяна Пресли (Масачузетс) и Рашида Тлаиб (Мичиган) са част от новите лица, които разрешиха на партията да поеме контрола над долната камара на Конгреса след междинните избори през ноември.

Те желаят да се борят с милиардера републиканец, като употребяват присъщите му оръжия - обществените мрежи, и издигат прогресистка стратегия макар неохотата на по-центристките авторитетни фигури измежду демократите.

Дъщеря на американец и пуерториканка, Александрия Окасио-Кортес, която е отраснала в квартал Бронкс в Ню Йорк и е на 29 години, е най-младата парламентаристка в долната камара.


© Erin Scott, Reuters

АОК (както я наричат) претендира, че е " социалистка " - дума, която се приема като прекомерно лява в Съединени американски щати - и обилно популяризира посланията си с помощта на своите 4.7 милиона почитатели в " Туитър ".

Тя е най-харизматичната от четирите и й предсказват блестящо бъдеще в американската политика. Но тя провокира дискусия в средата на юни, като съпостави лагерите за задържане на мигранти, построени по южната граница на Съединени американски щати с " концентрационни лагери " и назова американското президентство " фашистко ". Нейните недоброжелатели разкритикуваха аналогиите й с лагерите на гибелта и я упрекнаха в " поругаване на паметта " на жертвите на холокоста.

Окасио-Кортес провокира скърцане на зъби в Демократическата партия с плана си за налог за по-богатите, по-строг надзор на банките и рецензиите си към климатичния проект, който съгласно нея е прекомерно мек, на някогашния вицепрезидент Джо Байдън, участник в конкуренцията за номинацията на демократите за президентските избори през 2020 година

Бойкот и антисемитизъм

Илхан Омар и Рашида Тлаиб - първите две мюсюлманки, определени в Конгреса, постоянно са упреквани в антисемитизъм, откогато оповестиха поддръжката си за интернационалната акция за протест на Израел.

37-годишната Илхан Омар, която носи ислямски тюрбан, провокира дискусия с мненията си за Израел, оценени като антисемитски от мнозина парламентаристи, в това число в лагера на демократите. Тя съобщи през февруари, че американски конгресмени поддържат Израел поради финансови ползи.

Парламентаристката, щерка на сомалийски бежанци, пристигнали в Минесота, когато е била на 12 години, се дистанцира от всички антисемитски изявления и сервира извинения.

През март тя беше упрекната, че се пробва да омаловажи атентатите на 11 септември - най-смъртоносната офанзива на американска земя. Доналд Тръмп разгласява в " Туитър " видеоклип с нейните думи на фона на горящите кули близнаци в Ню Йорк. Милиардерът през вчерашния ден още веднъж я упрекна в поддръжка за " Ал Кайда ".

42-годишната Рашида Тлаиб е родена в Детройт в палестинско семейство. Тази някогашна адвокатка, която трансформира оставката на президента в един от причините на акцията си в Мичиган, поддържа през януари акцията за протест на Израел. Тя твърди, че в Съединени американски щати протестът е " право и част от историческата ни битка за независимост и тъждество ".

45-годишната Аяна Пресли е първата афроамериканка, представляваща щата Масачузетс във Вашингтон. Парламентаристката от Бостън дружно с Рашида Тлаиб и Александрия Окасио-Кортес е член на авторитетната финансова комисия в долната камара. Яростен съперник на имиграционната политика на държавното управление на Тръмп, тя осъди задържането на мигранти от Централна Америка в " кафези " в полицейските центрове на границата.

Според нея " отрядът " не се лимитира с четирите дами. " Нашият отряд включва всеки, който ще се пожертва за създаване на по-справедлив и по-равноправен свят ", съобщи тя през вчерашния ден. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР