Програмата за освобождаване на газ през борсата бе прекратена окончателно

...
Програмата за освобождаване на газ през борсата бе прекратена окончателно
Коментари Харесай

"Булгаргаз" вече няма задължение да продава газ през борсата

Програмата за освобождение на газ през борсата бе прекъсната дефинитивно Според депутатите главната причина за това е, че тя не работи, а " Булгаргаз " купува газа по-скъпо, в сравнение с го продава Бизнесът обаче счита, че измененията са направени на мрачно, а задачата е връщането на държавния монопол
На фона на политическите разтърсвания и безплодните опити за сформиране на кабинет една значима смяна на газовия пазар остана съвсем незабелязана. Преди дни депутатите взеха решение да прекратят така наречен Програмата за освобождение на газ, по която държавната " Булгаргаз " беше задължена да продава избрани количества през борсата. Това се случи с промени в преходните и заключителни разпореждания в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се променя Закона за енергетиката.

Промяната обаче породи подозрения, защото бе направена без наложителното публично разискване, въпреки че действително ще промени значително пазара на газ в страната.
(Не)възможната конкуренция
Програмата за освобождение на природен газ беше въведена в края на 2019 година по самодейност на основна дирекция " Енергетика " на Европейска комисия и съгласувана с Европейската федерация на търговците на сила (European Federation of Energy Traders - EFET). Тя пристигна в отговор на откритото от Европейска комисия нарушаване на редица правила за конкуренция поради господстващото състояние на " Булгаргаз ". А задачата бе да се обезпечи ликвидност на пазара, в това число и на газов хъб " Балкан ", като се понижи пазарният дял на " Булгаргаз ".
Реклама

Идеята бе в границите на пет години програмата да докара до спомагателна конкуренция на " Булгаргаз " в размер на най-малко 30% от общото търсене в България. Това значи, че най-малко към 1 милиарда куб.м. трябваше да бъдат осъществени на свободния пазар от съперници на " Булгаргаз ".
Кой купил, кой продал
Според ръководителя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев задачата на програмата е била по този начин да се либерализира пазарът в България. " Към това време предлагането може би е било резонно, тъй като единственият търговец е бил " Булгаргаз ", който е имал два дълготрайни контракта - един с азерите, един с " Газпром ". Към оня миг, даже единствено с " Газпром ", и е държал съвсем напълно пазара, тъй като има най-хубавите условия. И няма по какъв начин да има либерализация на пазара, когато един от търговците има дълготраен контракт - подобен е бил претекстът и на сътрудниците, и на Европейска комисия - да предложат газ релийз програмата ", разяснява Добрев.

Към момента обаче обстановката е друга, акцентира той. " Сега този текст в закона се употребява (...), с цел да купуват една шепа търговци на ниска цена газ от " Булгаргаз ", както беше с MET. Помните ли? MET купува на 80 евро от " Булгаргаз " и продава назад ", разяснява Добрев на едно от разискванията на измененията. Според него оценката на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е, че цената на газа ще падне за всички с сред 10 и 15% в случай че няма такава стратегия.
Реклама На мрачно?
Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " обаче не е склонен с него. По време на разискванията той предложи тематиката да бъде извадена от Закона за корпоративното подоходно облагане и да бъде препоръчана настрана, тъй че да може да мине през публично разискване и наложителната оценка на въздействието. " И ние не сме срещу това да пада цената на газа - таман противоположното, просто се опасяваме, че може да се повтори сюжетът от 2017-а ли беше, или 2019 година, когато предоговорихте изискванията за доставки на газ с " Газпром " - обещахте газът да падне с 50%, а пък той се качи четири пъти ", разяснява Сабрутев.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов " Булгаргаз " е трябвало да достави на " Газов хъб Балкан " 625 хиляди мВтч природен газ. Пред депутатите от енергийната комисия той акцентира, че цената, по която се случва това е същата, по която се доставя и на контролирания пазар по заявката на " Булгаргаз " т.е. 147 лева./мВтч за декември. " И в този момент забележете, той купува от " Газов хъб Балкан " 420 хиляди мегаватчаса по цена 185 лева! Кажете ми: обикновено ли е една компания с престиж, какъвто е " Булгаргаз ", да купува по цена, която е 40 лева по-скъпа от цената, когато предлага природен газ?
Контра
Отмяната на програмата сигурно ще докара до отрицателни последици, като монополът и непредвидимата бизнес среда са единствено част от тях, считат специалисти. " Вероятно ще има не едно и две каузи за пропуснати изгоди, претърпени вреди от доста участници на пазара, които са залагали на конкурентната среда на българския газов пазар. Отмяната на въпросната стратегия за освобождение всъщност има последици като преустановяване на дълготраен контракт за доставки ", съобщи за " Капитал " изпълнителният шеф на " Овергаз инк. " Светослав Иванов.
Земята ще продължи да се върти, ние ще продължим да си търсим източници и по всяка възможност ще ги намерим тъй като българските консуматори на газ заслужават правото на конкурентен избор. Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз инк. "
Той уточни, че депутатите не са били осведомени за съществуването на писмо от EFET, с което се изрича противоречие с обсъжданата смяна и се показват отрицателните последици за пазара. " В по този начин наречената аргументация беше жигосано " противоположното закупуване на природен газ от Булгаргаз " на размери, които той е продал по силата на тази стратегия. Подобна теза е доказателство за незнание и непознаване на модела, по които действат пазарите на природен газ в целия свят ", счита Иванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР