Програма вече може да изчисли колко дълго ще живеем със

...
Програма вече може да изчисли колко дълго ще живеем със
Коментари Харесай

Изкуствен интелект може да предскаже колко дълго ще живеем

Програма към този момент може да пресметна какъв брой дълго ще живеем със сериозен % на акуратност. Тази вест разяснява футурологът доцент доктор Мариана Тодорова в ефира на Радио.Проектът е на Копенхагенският университет и е основан на данните на цялото население на Дания – 6 милиона души. Техните данни са били обработени от life2vec – генеративен изкуствен интелект, сходен на ChatGPT, койтоанализира техните здравни проблеми, учебен статус, дали постоянно трансформират работното си място, какви приходи имат.

Анализирайки всички тези фактори, изкуственият разсъдък е достигнал до заключения, които обществените науки от дълго време са създали, и това още веднъж касае въпроса за значимостта епигенетиката- нашата обществена среда и качеството и метода на живот. Проигравали са разнообразни благоприятни условия, случаи и сюжети и са съумели посредством данните на изкуствения разсъдък да открият, че при равни други условия, в случай че една персона в водач, има мощна воля, мощен темперамент и е на високи публични позиции, получава доби приходи, живее доста по-дълго и по-добре от всички останали с 5 до 10 години “, изясни доцент Тодорова.

При някои от сюжетите изкуственият разсъдък работи с данни на умряли хора, без да “знае " този факт, и съумява с огромна акуратност – над 70%, да " предскаже “ предстоящата дълготрайност на живота им, добави доцент Тодорова. " Но това е при доста малко случаи. Учените не разкриват задоволително информация, тъй като знаят, че това в действителност би породило доста морални и метафизичен диспути и биха били атакувани от църквата и от религиите “, разяснява тя.

Според нея потреблението на изкуствения разсъдък за сходни цели е извънредно рисково и не трябва да бъде допускано. По думите й това е следващият мотив Европейският съюз да задълбочи работата си по регулациите в областта на изкуствения разсъдък. " Това за мен е може би един от най-сериозните морални проблеми, по-тежък даже от това изкуственият разсъдък да има допир до оръжие и до нуклеарни централи. Това значи картографиране на дълголетието на една нация и от там дефинира ето на здравни, обществени осигуровки, което може да взриви обществените системи. А на самостоятелно ниво това би могло да се трансформира в самосбъдващо се знамение. Може би това би породило нови ментални проблеми, ще отвори нови ниши за психотерапия и психопомощ “, предвижда футурологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР