Програма Достъп до информация (ПДИ) отправи във вторник ключови препоръки

...
Програма Достъп до информация (ПДИ) отправи във вторник ключови препоръки
Коментари Харесай

Парламентът е призован да оценява предварително законите, които гласува

" Програма Достъп до информация " (ПДИ) насочи във вторник основни рекомендации към държавните институции за възстановяване на достъпа на жителите до обществена информация. Влиятелната неправителствена организация насочи искане към Народното събрание да предприеме стъпки за обезпечаване на действителна бистрота в законодателния развой. Това значи законопроектите постоянно да бъдат съпроводени от оценка на въздействието, да бъдат оповестени в комфортен за работа формат и подлагани на наложителното публично разискване.

На този декор съдилищата бяха призовани от ПДИ да разгласяват на своите уеб сайтове протоколите от извършените обществени правосъдни съвещания.

В годишния отчет на ПДИ има секция, в която се прави оценка на дейната бистрота за 2021 година Тя е била направена в интервала от 1 март - 29 април и са били оценени интернет страниците на 563 институции. Оказва се, че единствено 42 институции поддържат някакво наличие в секцията си " Достъп до информация ", което да дава отговор на законовите условия.

Най-често жителите са търсили информация от органи на локалната власт, по-късно са министерствата, държавните организации и регулаторите.

Адвокат Александър Кашъмов, който е началник на правния екип на ПДИ, уточни, че в Европейски Съюз трендовете са към все по-голямо " отваряне " на регистрите. Той означи нуждата в България да се усъвършенства административният потенциал и да се организират образования по повод правото на информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР