Прогнозите на частния сектор сочат, че стагфлация в еврозоната е

...
Прогнозите на частния сектор сочат, че стагфлация в еврозоната е
Коментари Харесай

ЕЦБ не очаква стагфлация

Прогнозите на частния бранш сочат, че стагфлация в еврозоната е малко евентуална, съобщи Европейската централна банка в икономическия си бюлетин през днешния ден.

Въпреки, че последните прогнози плануват забележителна промяна в посока надолу на растежа и нагоре на инфлацията, " актуалните експертни прогнози остават надалеч от сюжет за стагфлация ", съобщи представител на ЕЦБ.

Според определението на ЕЦБ стагфлация настава, когато инфлационните упования надвишават целевата стойност на ЕЦБ от 2%, до момента в който стопанската система е в застой или се свива и двете условия се резервират в продължение на най-малко две години.

Ще има " последователно, само че дълготрайно " повдигане на лихвите

Прогнозата за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт съгласно изследването на ЕЦБ “Consensus Economics ” обаче остава над 2%, а единствено трима планирани специалисти чакат напредък под 1% за идната година, показва ЕЦБ. Същевременно множеството специалисти чакат инфлацията да спадне под 2% през втората половина на 2023 година, заяви " Политико ".

 iStock
Въпреки това несигурността се е нараснала, както и разминаването сред прогнозите, съгласно ЕЦБ. Тази неустановеност е намерила отражение в историята на прогнозите напоследък. Миналата година по това време множеството специалисти по сходен метод чакаха инфлацията да спадне още веднъж под 2% в края на 2022 година и никой не виждаше темпове на инфлация, надхвърлящи 8%.

Все отново ЕЦБ се постара да отхвърли догатките, че районът може да се сблъска с повтаряне на стагфлацията, която раздруса стопанските системи през 70-те години на ХХ век. По-специално тя твърди, че рискът от серпантина на цените на труда е намалял макар доста свития пазар на труда, защото формалните схеми за индексиране на заплатите са по-рядко срещани и по-малко служащи са синдикализирани.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаПеканов: Очаква се ЕЦБ да стартира да подвига лихвите банка стагфлация ЕЦБ .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР