Прогнозата на пазара на ток е много трудна заради големите

...
Прогнозата на пазара на ток е много трудна заради големите
Коментари Харесай

Шефът на НЕК с добра новина за цената на тока

Прогнозата на пазара на ток е доста сложна поради огромните отклонения в цената през последните две години. Тенденцията, която се следи сега, води до упованието, че цените ще се задържат на сегашните равнища през идващите 1-2 години - от 150-170 евро. Такава добра прогноза направи в отговор на въпрос изп. шеф на НЕК Мартин Георгиев по време на енергийна конференция, проведена от " Капитал ".

Напомни, че от пролетта на 2020 година до момента цената на тока е варирала в необятни граници, достигайки 20 пъти или сред 40 и 1000 евро за мегаватчас.

Клирингът си го вършим сами

По време на полемиките в разнообразни елементи на конференцията още веднъж бе дискутиран въпросът за клиринга на покупко-продажбите с ток на борсата. Въпреки съществуването й в разнообразни интервали участници на пазара на ток са изразявали обществено подозрения за коректността на разнообразни по тип и размер покупко-продажби. Това е и една от аргументите съвсем цялата сила да се търгува в сегмента " Ден напред ", където и цената е най-висока.

Делян Добрев от ГЕРБ, който с изключение на народен представител е и някогашен енергиен министър, напомни, че до 2009 година токът се търгува със поръчка до шефа на АЕЦ " Козлодуй ", който по думите написа на поръчката ръчно дали утвърждава или не дадена договорка.

След това са проведени търгове, против които също е имало упреци и подозрения. От 2015 година търговията е единствено на борсата. " И какво стана? Пак греда - за двустранните контракти отново имахме подозрения ", уточни той. Тогава е взето решението цялата търговия да е в най-скъпия сегмент ден напред, което съгласно него е решило въпроса с корупцията. Заключи, че тъкмо тази форма на търговия би трябвало да остане, тъй като " никакви клиринги " няма да решат въпроса.

Досегашният народен представител от " Продължаваме промяната " Радослав Рибарски, който в предходен парламент оглавяваше и енергийната комисия, изрази противоречие. Обяви, че би трябвало да се откри решение, с цел да не се търгува в сегмента " Ден напред " единствено.

Посочи, че в случай че е имало дълготрайни контракти сред снабдители и консуматори инфлационният напън е щял да бъде по-малък. Мненията са полярни даже и измежду сътрудниците от Народното събрание, заключи Константин Константинов, изп. шеф на Българска самостоятелна енергийна борса. Обясни, че има два модела като половината страни от Европа са избрали единия, а другата половина - другия.

Единият е изнесена клирингова къща, в която членуват всички пазарни участници. Ние сме приложили инхаус клиринг, самата борса ръководи риска и обезпеченията и за ситуацията в България методът е много по-приемлив, заключи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР