Прогноза за лихвените проценти по жилищните заеми: Какво прогнозират експертите за тази година, 2024

...
В разгара на пандемията рекордно ниските лихви по ипотечните кредити
Коментари Харесай

В разгара на пандемията рекордно ниските лихви по ипотечните кредити от около 3% изстреляха американците в лудост за купуване на жилища. И тъй като все повече и повече купувачи се стичаха на пазара, цените на жилищата скочиха рязко, докато запасите се сринаха. Скоро след това инфлацията започна драстично да се покачва, което накара Фед да предприеме бързи действия.

Сега, след 11 повишения на лихвените проценти от март 2022 г. насам, референтният процент на Федералния резерв е най-високият от 22 години. И докато инфлацията е намаляла в сравнение с миналата година, лихвите по ипотечните кредити са се установили над 7% - така че е много по-скъпо да си купите дом в момента. Жилищният инвентар също започна да се възстановява, но все още е на ниво от около 50% от това, което беше преди пандемията: 670 000 срещу 1,2 милиона.

Комбинацията от по-малка покупателна способност, недостиг на инвентар и продължаващо повишено цените на жилищата от своя страна отблъснаха много купувачи на жилища. Въпреки това, тези, които са купили жилища преди цените и лихвените проценти да се повишат, разполагат с доста голяма част от капитала на новия дом – средно около $199 000 – което го прави чудесен момент да вземете заем от собствения си капитал за жилищни ремонти, консолидиране на сметки или други големи разходи .

Но ако възнамерявате да вземете заем срещу собствения си капитал със заем за собствен капитал или кредитна линия за собствен капитал (HELOC), важно е да знаете какво може да се случи с лихвените проценти по собствения капитал през останалата част от тази година и през 2024 г.

Разберете за какви лихвени проценти по жилищни заеми бихте могли да се класирате тук.

Прогноза за лихвен процент по жилищни заеми: Какво прогнозират експертите за тази година, 2024

Ако искате да използвате собствения си капитал, за да поемете нов проект за подобрение на дома, да консолидирате дълг или нещо съвсем друго, може би се чудите дали е добър момент да го направите. Ето какво казват експертите за цените на собствения капитал и какво се очаква през следващата година.

Бъдещето на лихвените проценти по жилищните заеми

Лихвените проценти по жилищните заеми са обвързани с основната лихва и подобно на първичните ипотеки, се предвижда да спаднат през следващата година.

„Тъй като инфлацията започна да се изравнява през втората половина на годината, следващите няколко години ще представят по-добър климат за намалени лихвени проценти. Например, вероятно ще видим постепенно намаляване между 2024 г. и 2025 г., въпреки че остава да се види до каква степен ще се намали“, казва Джейк Хил, главен изпълнителен директор на DebtHammer.

Много прогнози предполагат спад от 1% до 2% до 2025 г., казва Хил.

Джей Собо, основател на Liberty Financing, очаква да види подобна тенденция.

„Според Fannie Mae лихвените проценти по фондовете на Фед се очаква да започнат да намаляват през първото тримесечие на 2024 г. и може да са около цял процент по-ниски до края на 2024 г. MBA (Асоциацията на ипотечните банкери) също прогнозира рязък спад през 2024 г., завършващ с около 1,5% спад от това, където сме днес“, казва Собо.

Но Брайън Дж. Брейди, вицепрезидент на Matthews Capital Markets, смята, че в края на 2024 г. можем да видим двуцифрени лихви по жилищните заеми. 

„Видяхме, че ставките на HELOC скочиха рязко през последните 15 месеца, когато Федералната резервна банка отвори врати Комитетът по пазарите (FOMC) повиши дисконтовия процент 11 пъти. Може да видим, че ставките на HELOC се повишават с още 0,5%, тъй като FOMC повишава дисконтовия процент още един или два пъти. Очаквайте проценти на HELOC от 9 и ниски двуцифрени до декември 2024 г.“, казва Брейди.

Що се отнася до това, което следва, според Брейди? 

„Това, което се покачва обаче, идва надолу. Тъй като икономиката се забавя и инфлацията е укротена, FOMC ще действа бързо, за да намали дисконтовия процент. Лихвените проценти на HELOC трябва да се понижат значително в края на 2024 г. и през 2025 г.“, казва Брейди.

Разгледайте опциите си за жилищен заем тук.

Как иначе можете да вземете заем?

< p>И така, какво можете да направите, ако не искате да вземете заем срещу собствения си капитал в среда с високи лихвени проценти? Ако имате 401(k) чрез вашия работодател, може да сте в състояние да вземете заем с ниска лихва срещу вашите пенсионни спестявания. 

Друга възможност за тези, които имат зрели постоянни животозастрахователни полици, е да вземат заем срещу паричната стойност, която сте натрупали. Освен това можете да помислите за личен заем. Конкурентни лихви и големи суми заеми са достъпни за тези с добър до отличен кредит. 

Долната линия

Има редица фактори, които действат по отношение на средата на лихвения процент и това включва проценти върху собствения капитал. Докато някои експерти очакват лихвите да се понижат през следващата година, други очакват процентите върху собствения капитал да достигнат двуцифрени цифри до края на 2024 г. Така че, ако обмисляте заем за собствен капитал или HELOC в момента , може да е подходящ момент да се възползвате от текущите предлагани цени. В противен случай може да се окаже, че плащате повече за заема си, отколкото сте очаквали, ако лихвените проценти се увеличат още повече на фона на необичаен икономически климат и постоянна инфлация.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР