profit.bgМеждународната космическа станция (МКС) може да има посетители през следващата

...
profit.bgМеждународната космическа станция (МКС) може да има посетители през следващата
Коментари Харесай

Ще летят ли скоро туристи в космоса

profit.bg

Международната галактическа станция (МКС) може да има гости през идната година.

SpaceX разгласи съглашение със стартъпа Axiom Space, който възнамерява да води туристи, частни откриватели, астронавти от други страни и други клиенти отвън интервенциите на НАСА до МКС.

На тези полети ще има трима пасажери, както и подготвен пълководец, като бизнесът ще разчита на галактическия транспортен съд на SpaceX на име Crew Dragon.

Първата задача на Axiom може да започва най-рано през втората половина на 2021 година, сочи изказване до медиите на двете компании, предава CNN.

 

Crew Dragon ще се свърже с МКС, като пасажерите ще могат да прекарат минимум 8 дни в космоса, преди да се върнат на Земята.

„ Тoва ще бъде просто първата от доста задачи до МКС, които ще бъдат изцяло ръководени от Axiom Space ”, споделя изпълнителният шеф на компанията Майкъл Съфредини, който има опит като управител на програмата на НАСА за МКС в интервала 2005-2015 година

„ Осигуряването на превоз отбелязва забележителен прогрес към постигането на тази цел ”, споделя той.

Axiom отхвърля да показа информация по отношение на цените, само че предходни сходни задачи до МКС костваха на пасажерите десетки милиони долари.

Сделката с Axiom е втората, обвързвана с комсическия туризъм, която SpaceX афишира през последния месец.

Компанията, която е ръководена от милиардера Илон Мъск, разгласи през февруари, че ще работи с компания на име Space Adventures за организацията на пътешестване в орбитата на Земята за група пасажери.

Space Adventures има опит в организацията на 8 пътувания до МКС за заможни запалянковци в интервала 2001 – 2009 година, като тези задачи се осъществиха благодарение на съветския галактически транспортен съд Союз.

Така Axiom може да се трансформира в първата компания, която води туристи на МКС благодарение на американски галактически транспортен съд.

Преди всичко това да се случи обаче, Crew Dragon на SpaceX би трябвало да бъде сертифициран за полети с хора на борда и да потвърди, че може да извършва главната си функционалност – превозване на подготвени астронавти до МКС.

НАСА се обърна към частния бранш за основаването на галактически транспортен съд, който да може да замести Space Shuttle Program, която беше прекъсната през 2011 година НАСА обезпечи 2.6 милиарда $ на SpaceX за поставената задача. Boeing подписа сходна договорка на стойност 4.2 милиарда $ за създаването на своя комсически транспортен съд на име Starliner.

Разработката и на двата галактически кораба се бави с години. От 2011 година НАСА разчита само на съветския Союз, с цел да праща свои астронавти на МКС.

След последните си проби през януари, Crew Dragon наподобява е на прав път към задачата да осъществя първата си задача с хора на борда напролет.

НАСА прецизира още през цялото време на програмата, че макар че заплаща за създаването на комсически транспортен съд, Boeing и SpaceX ще запазят собствеността си над творенията, което ще им разреши да ги употребяват за разнообразни типове задачи, в това число за галактически туризъм.

Международната галактическа станция, която на процедура съставлява лаборатория в космоса, е дом на голям брой космонавти от дузина разнообразни страни през последните две десетилетия.

От няколко години НАСА приказва за това, че МКС може да бъде употребена за редица комерсиални интензивности.

През предходната година щатската галактическа организация разгласи, че ще позволи до две пътувания до МКС на година на космонавти, които не са част от държавната стратегия.

Говорител на НАСА разкрива, че туристическите проекти на Axiom са в крайник с необятната тактика за комерсиализация въз основата в космоса.

Въпреки всичко това, главната цел пред Crew Dragon е основаването на галактически транспортен съд, който да праща астронавти на МКС, като по този метод отстрани щатската взаимозависимост от съветския Союз.

Така или другояче, историята помни, че проектите за пращане на заможни клиенти в космоса постоянно се трансформират или анулират.

През предходната година, да вземем за пример, компания на име Bigelow Aerospace разгласи, че ще провежда пътувания до МКС, употребявайки кораба на SpaceX Crew Dragon.

Компанията планираше да продава билети на стойност 52 млн. $, само че на по-късен стадий тези проекти бяха анулирани.

През 2017 година SpaceX имаше желание да праща туристи на полет към Луната посредством Crew Dragon капсулата си. Компанията анулира тези проекти и се концентрира върху създаването на транспортен съд и ракетна система на име Starship, която към момента се намира в ранна фаза.

Космическата промишленост скоро може да преживее същинска гражданска война, в случай че SpaceX и другите галактически компании осъществят проектите си.

Сред главните играчи в този възможен бизнес са Virgin Galactic и Blue Origin,които са благосъстоятелност надлежно на милиардерите Ричард Брансън и Джеф Безос.

И двете компании работят по стартирането на галактически туризъм под формата на суборбитални полети за заможни клиенти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я въз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР