Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в

...
Профили на журналисти и граждански активисти с хиляди последователи в
Коментари Харесай

TeluZZ* заглуши за 30 дни двама журналисти

Профили на публицисти и цивилен деятели с хиляди почитатели в обществената мрежа бяха блокирани и даже деактивирани от началото на годината. Причините за наложените забрани са, меко казано, противоречиви, което провокира нова вълна на неодобрение към компанията " TELUS International България ", занимаваща се с модерация на Фейсбук у нас, заяви в. " Сега ". 

Карикатуристът в медията Христо Комарницки още веднъж беше осъден за 30 дни поради споделен пост на българин, който споделя, че е в Украйна и ще бъде там до успеха.

" Не ми говорете за национализъм - моят жанр е воювал за България от 1876 та. В рода ми имам ордени и медали от пет войни да ви замерям от София до Магадан. Не можете да ме уплашите - аз тревожа отпадъците- не те мен ", написа Калин Димитров. Според обществената мрежа постът " нарушава стандартите на общността във връзка с рисковите лица и организации ". Интересно е, че самият пост не е заличен, само че се блокират хора за неговото шерване.

Другият осъден с 6-дневен бан е сатирикът от  " Сега " и " Прас прес " Иво Балев. Той е направил циничен коментар, като е цензурирал вулгарните думи със звездички. Споделил е и линк към фалшив бюлетина на " Сега " от 5 януари със заглавие " Сценаристи снесоха сопол, вързаха му панделка ". Блокиран във Фейсбук е също рекламистът Радослав Бимбалов, а профилът на поета Манол Глишев даже е застрашен с заличаване

От бан се оплака и водачът на гражданско съдружие БОЕЦ Георги Георгиев. " 30 дни блокаж поради поддръжка за Сашо Морфов. Трябва да спрем тази низост ", безапелационен е Георгиев. Другият стеснен профил е този на журналиста Калин Манолов.

За малко беше блокиран и проверяващият публицист от уеб страницата Bird.bg Атанас Чобанов. В последна сметка след обжалване обаче Фейсбук реши, че не са нарушени разпоредбите с коментара: " Къде си, бе, чорап миризлив? Нещо Гешев? Нещо Грозев? "

Серията от санкции против профили с хиляди почитатели още веднъж насочи вниманието към фирмата " TELUS International България ", която модерира най-популярната у нас обществена мрежа Фейсбук. Миналата седмица депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев разгласи, че " Демократична България "  ще извика на чуване в Народното събрание представители на компанията. 

" Важно да има изясненост за това по какъв начин " Facebook " ползва политиките си по ръководство на наличието. Платформата е информационният канал с най-голямо въздействие в България и е добре Народното събрание и обществото да са наясно с правилата и разпоредбите им на работа, защото този канал има мощно въздействие върху всички сфери на публичния живот ", стимулира настояването за чуване депутатът от " Демократична България ".

Сдружение БОЕЦ провежда на 18 януари митинг пред офиса на " Telus ". " През последните 5 година съм профилът ми е блокиран тъкмо 50 пъти. Общо над 3 година съм прекарал в режим блокиран поради активността ми с БОЕЦ и борбите ни против мафията и кремълската пета колона ", отбелязва водачът на организацията Георги Георгиев.

През декември в изявление за  " Капитал(link is external) " вицепрезидентът на " Операции " на  " TELUS International " за Европа Кристина Иванова отрече компанията да взима решения за използването на разпоредбите на Meta. " Нито сме обвързани с съветското държавно управление, нито с което и да било друго държавно управление по света. Ние сме безусловно самостоятелна, обществено търгувана компания ", сподели още тя.

*Преименуването на TELUS в TeluZZ стартира предишния месец от консуматори на обществената мрежа таман поради подозренията, че компанията обслужва кремълски ползи и пропагандата от Москва 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР